Firma dm o muralu: Ocijenjen je kao komercijalan, uklonjen je iz pravnih razloga

Vijesti 05. jul 202313:43 0 komentara
DM BiH

Kompanija "dm" u Bosni i Hercegovini za N1 se oglasila nakon što je uklonjen mural koji se nalazi u sarajevskom naselju Grbavica. Objašnjavaju da su uklonili mural, ali da su bili obavezni to učiniti zbog propisa u ovoj sarajevskoj općini.

Naime, iz kompanije dm tvrde da je mural od strane općine Novo Sarajevo ocijenjen kao komercijalni sadržaj.

“Oslikavanjem murala smo željeli pružiti podršku razvoju umjetnosti i mladih umjetnika u BiH, s namjerom da njihova umjetnost i vrijednost koju su stvorili posluže kao novi izvor inspiracije našem okruženju i zajednici. Mural je rađen u okviru jednogodišnje kampanje, koju su stanari zgrade jednoglasno podržali. Kako je ovo djelo ocijenjeno kao mural komercijalnog karaktera, što je podrazumijevalo plaćanje najma u periodu od godinu dana, po isteku važenja pravosnažnog rješenja naša kompanija je bila obavezna zid vratiti u prvobitno stanje”, poručili su iz kompanije dm.

Podsjećamo, Ahmed Kosovac iz Naše stranke koji je vijećnik u Novom Sarajevu je ranije za N1 objasnio da je ova lokalna zajednica jedina u BiH koja za oslikavanje murala traži hiljadu KM.

Vijećnik u Novom Sarajevu: Jedina smo općina koja naplaćuje murale

Potom je ove navode o plaćanju hiljadu KM komentarisao i Hasan Tanović, načelnik ove lokalne zajednice.

“Nije tačno da se za oslikavanje nekomercijalnih murala uzima bilo kakav porez, taksa ili nadoknada! Jedino što je tačno, jeste da se na račun Općine uplaćuje polog u iznosu od 1000KM koji se onome ko je oslikao mural vraća kada taj mural ukloni”, napisao je Tanović.

Oglasio se i Tanović: Oslikavanje murala je umjetnost!

Također, Kosovac je podsjetio da je Tanović izgubio podršku ove stranke kao dijela Trojke te da će sutra Kantonalni odbor Naše stranke odlučiti hoće li krenuti u proces opoziva Tanović sa čela načelnika.

Građani su u konačnici nezadovoljni i ljuti jer je mural kao umjetničko djelo poznatih umjetnika Benjamina Čengića i Rikarda Druškića uklonjen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!