Forto: Mi više ne čekamo scenarij Bergamo, mi jesmo u scenariju Bergamo

Vijesti 15. mar 202112:32 > 13:04 8 komentara
N1

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo danas će na hitnoj sjednici raspravljati o Informaciji o trenutnoj epidemiološkoj situaciju i mjerama koje se poduzimaju u KS te Informaciji o nabavci vakcina protiv Covida-19 u FBiH. Hitnu sjednicu zatražila je Vlada KS, a premijer Edin Forto kazao je kako je "došao trenutak da mi više ne čekamo scenarij Bergamo, već da mi jesmo u scenariju Bergamo".

“Sarajevo je trenutno najveće žarište u Evropi. Moramo prodiskutovati šta nam je dalje činiti da siđemo s mjesta broj jedan u Evropi i iskontrolišemo što možemo. Postoje dva odgovora na Covid – jedan je zdravstveni, drugi je ekonomski i očekujem od Skupštine danas da nam da nedvosmislenu podršku za izmjene zakona kako bismo mogli ekonomski stvoriti alate i reagovati u slučaju nastavka ove situacije i mjera kako bi pomogli privredni sektor”, kazao je premijer Forto.

U nastavku sjednice ministar zdravstva KS Haris Vranić iznosi dosadašnje podatke o situaciji u KS.

Podsjetimo, u Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirane su 502 novooboljele osobe od koronavirusa, dok se u istom periodu od infekcije ovim virusom oporavilo 396 osoba. Preminulo je 13 osoba.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare