Forto o retorici Dodika: Moje nade se nisu ispunile

Edin Forto, državni ministar komunikacija i prometa i predsjednik Naše stranke, kazao je za N1 kako je sistem u Bosni i Hercegovini takav da je konsenzus neophodan, jer svako od vladajućih može blokirati u bilo kojem trenutku. Međutim, dodao je da se mora raditi da se stvari dešavaju. "Bolje nego da se ne dešavaju. Lakše je sve zablokirati", zaključio je Forto. On je također komentarisao i retoriku partnera u vlasti, lidera SNSD-a, Milorada Dodika otkriviši da se nadao da će se promijeniti.

Vlast se našla na udaru kritika zbog spore reakcije na poplave u Krajini. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na danas održanoj sjednici iz tekuće rezerve izdvojilo milion KM za poplavljena područja u BiH. Ovaj iznos je dosta manji od onog kojeg su predlagali članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić?

Milion maraka je ono što se iz tekuće rezerve na zakonit način se moglo odmah izdvojiti mofl oda s eodmah izdvoji, to je poruka pažnje. Najbitnije je da se na pravedan način procjene štete i da se što brže reaguje. Kad se dese poplave već ste zakasnili. Poplave se rada prevencijom.

U Bihaću su bile poplave i prije pola godine i brzo se sve zaboravilo?

To je tako, poplave dovode do gubitka imovine i života. Država mora reagovati dok nema poplava. Odmah nakon poplave moraju se identifikovati projekti da se ne ponovi ovo što se desilo u Krajini.

Novi zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj. U kojem iznosu i za koje namjene?

To će biti zajam koji će biti spušten prema nižim nivoima vlast za unapređenje domova zdravlja. To je jedna tehnička tačka.

Na dnevnom redu bio je i Nacrt odluke o ratifikaciji Dodatka sporazumu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji putnih mostova na državnoj granici. Šta sada slijedi?

To smo potpisali u Hrvatskoj. To je nešto što moramo imati sa svim zemljama sa kojima graničimo.

Zoran Tegeltija (SNSD) na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine imenovan je na poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje. Zna li se ko će doći na njegovo mjesto? Hoće li to biti aktuelni gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić?

Objavljen je konkurs, bio je najbolji kandidat – tako kaže komisija. Ne znam ko će ga zamijeniti.

Mnogo toga usvojeno je na prošloj sjednici Vijeća ministara, koju su neki nazvali i historijskom, međutim pitanje je šta će od toga zaživjeti. Već se najavljuju određene blokade, što oko Nacrta zakona o vanjskim poslovima (Dodik kaže da neće proći u Parlamentu BiH), što oko gasnih interkonekcija koje će očigledno biti blokirane u državnom predsjedništvu. Očigledno nešto ne štima?

Teško je reći sad da nije urađena velika stvar, tih nekoliko zakona je dugo čekalo da uđu u proceduru. Naš sistem je takav da je konsenzus neophodan, svako od vladajućih može blokirati u svakom trenutku. Ovo što smo poslali sad u proceduru moramo vidjet kakav će imati život u Parlamentu.

Ne znam da će gasna interkonekcija biti blokirana u Predsjedništvu. Moramo raditi da se stvari dešavaju, bolje nego da se ne dešavaju. Lakše je sve zablokirati.

Koji je efekat ako se nešto dogovori u Vijeću ministara, a onda zaustavi u Parlamentu BiH?

To ćemo saznati jel tako.

Da li vjerujete partnerima da su za evropski put?

To će vrijeme pokazati.

U jednom intervjuu prije nekoliko danas rekli ste kako će VM BiH ovim tempom utišati buku nacionalizma. Čini se da je ova buka prisutna u istoj mjeri kao i ranije, ako ne i glasnija?

Nisam siguran da je glasnija, ali definitivno nije tiša. Ukoliko budemo ovako radili siguran sam da će se to dogoditi.

Kako promijeniti retoriku Milorada Dodika? Mogu li na nju uticaja imati partneri u vlasti na državnom nivou?

To morate pitati njega. Nadao sam se da neće (nastaviti sa tom retorikom), ali se moje nade nisu ispunile.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad