Forto o zapuštenim sarajevskim površinama: “Dešava nam se proljeće!”

Dan uživo 19. maj 202218:45 > 21:22 2 komentara

Od pritužbi građana o nepokošenim i zapuštenim sarajevskim ulicama, do očekivanja od predstojećih općih izbora i stava o propaloj reviziji presude protiv Srbije - niz je tema o kojima smo razgovarali sa premijerom Kantona Sarajevo i predsjednikom Naše stranke Edinom Fortom.

Dok za subotu najavljuje i službeno predstvljanje Denisa Bećirovića kao zajedničkog kandidata ujedinjene opozicije za člana Predsjedništvo, Forto se osvrće i na već započetu izbornu kampanju na svim stranama. Zanimalo nas je da li ponovno pokrenuta priča o propaloj reviziji predude protiv Srbije upravo dio kampanje.

Povezane vijesti:

“Ako vam neko nađe neku grešku i pita šta se ovdje desilo, treba da odgovorite”, odgovara Edin Forto o lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.

“Izetbegović ne treba nijednoj stranci da odgovori šta se desilo. Država ne pripada strankama, nego građanima – neka odgovori njima”, dodao je predsjednik Naše stranke.

Dodao je da, prema informacijama koje on posjeduje, nije ugroženo ni održavanje izbora, niti njihova implementacija, a potom se osvrće i na potez HDZ na telefonski održanoj sjednici Vijeća ministara prilikom čega nije prihvaćeno pitanje sredstava za izbore kao tačka dnevnog reda.

“Čović već deset godina u Evropskom parlamentu, ali i kroz neke zemlje članice EU zagovara kako građanska država nije normalan koncept. Ne možete da EU, koja počiva na ovom konceptu, uvjeriti da je to nešto loše – i to samo na jednom mjestu u Evropi – u Bosni i Hercegovini”, naveo je predsjednik Naše stranke.

“Dešava se proljeće”

Mnogo građana se i ovog proljeća žali na komunalni nered. Prljave ulice, puni kontejneri, nepokošene zelene površine… Na pitanje šta se dešava, Forto odgovara jednostavno: “Dešava se proljeće!”

“Dešava nam se proljeće. U ovom trenutku traje kosidba. Koliko znam ‘Park’ je stalno na terenu, rade se i subote i nedjelje. Dobijam dojave da negdje nije pokošeno, a onda već sutra dobijem izvještaj da je i to riješeno”, rekao je premijer KS.

Dodao je kako se radi i na uvođenju većeg broja radnika i jačanju aktivnosti čišćenja.

O Srđanu Puhalu: Sarajevo nema kome da se pravda

Mnogo reakcija građana izazvala je i objava sociologa Srđana Puhala o broju ubijene djece u Sarajevu, na koju su se nadovezale još neke javne ličnosti. Rediteljka Jasmila Žbanić prijavila je i prijetnje koje su joj upućene na društvenim mrežama. U BiH je opasno pokretati određene teme zato što su bolne, poručio je Forto.

“Zato što boli. Neke stvari se moraju isporučiti na puno taktičniji način ljudima koje to boli. Nećete nekome prići i pitati nešto tako što ćete mu gurnuti prst u oko. Način na koji je prvo Puhalovo pitanje isporučeno bila je suštinska provokacija”, tvrdi Forto.

Ipak, dodaje, brojni su, poput Jasmile Žbanić branili ne Puhalov stav, nego njegovo pravo da pita.

Zaključuje kako Sarajevo nema kome da se pravda, već da, u slučaju da u pojedinim sferama brojeve treba revidirati, to objavi struka, a nikako politika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare