Forto objavio rat CIPS-ovoj potvrdi: Od naredne godine manje jedan papir

Vijesti 05. okt 202311:35 4 komentara
F.Z./N1

Drugog dana Šestog digitalnog samita Zapadnog Balkana, kojem je domaćin Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, ministar Edin Forto bio je ključni govornik panela pod nazivom „Izgradnja ekosistema GovTech na zapadnom Balkanu“. On je, između ostalog najavio, da od naredne godine ukidaju jedan papir, a to je CIPS-ova prijava, odnosno potvrda o prebivalištu koja je neophodna za sve zahtjeve stanovništva prema banci. 

To je, prema njegovom mišljenju, početak i prvi korak u procesu u kojem više neće biti potrebni papiri u skladu sa digitalizacijom.

On je i na društvenim mrežama rekao kako je “objavljen rat” CIPS-ovoj potvrdi.

“Od polovine 2024. građani FBiH neće morati donositi CIPS prijavu u bilo koju banku. Probat ćemo isto uraditi u RS”, rekao je Forto.

Pozvao je sve općine i kantone da se jave Ministarstvu komunikacija i prometa kako bi razgovarali o ukidanju CIPS prijava.

“Pozivam općine, kantone i entitete da se jave da i njima ukinemo CIPS prijavu. Ovo je digitalizacija. Konkretno i korisno”, naveo je Forto.

Ministar je također rekao da su neke teme o kojima se govorilo na Samitu tokom jučerašnjeg dana i za njega novina.

“Mišljenja sam da smo došli do tačke kada jednostavno moramo pustiti privatni sektor da radi svoj posao u cilju boljeg i kvalitetnijeg života svih ljudi koji ovdje žive. U suštini, moramo se sami sebi skloniti s puta i privući kompanije kojima je stalo ne samo do profita već i do primjene novih, inovativnih, održivih rješenja. To se može postići samo zajedničkim radom javnog i privatnog sektora”, izjavio je Forto.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Forto je rekao jučer kako Šesti digitalni samit Zapadnog Balkana u Sarajevu predstavlja izvanrednu priliku za zajednički rad na unapređenju našeg digitalnog ekosistema.

Na ovogodišnjem samitu registrirano je više od 400 učesnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare