Forto poručio da nema subvencije plina, SDA ga napada a struka ima dobre vijesti

Vijesti 14. nov 202212:10 1 komentar
Shutterstock / Ilustracija

Građani u Kantonu Sarajevo neće dobiti subvenciju za plin odnosno vlast im više neće subvencionisati poskupljenja koja su uzrokovana agresijom Rusije na Ukrajinu, poručio je prvi čovjek ovog kantona Edin Forto. Opoziciona SDA ga zbog svega napada, dok struka ipak kaže da cijene dalje, za sada neće rasti, čak je moguće i minimalno pojeftinjenje.

Inflacija i rast cijena energenata i sve tanji novčanici su brige s kojima se većina građana svakodnevno suočava. Vlast u Kantonu Sarajevo u cijeloj ovoj situaciji više neće djelomično “gastiti požar” odnosno subvencionisati cijenu plina koja je i osnovni energent za rad sarajevskih toplana. Premijer KS Edin Forto poručio je građanima da vlast nema više novca da to finansira.

“Po svemu što znam, nema prostora za subvenciju gasa do one mjere do koje bi građani osjetili”, kazao je Forto za TVSA.ba.

Podsjećamo, ranije je Vlada KS subvencionisala cijenu plina i ranije izjave premijera Forte su bile da će Vlada KS biti na strani građana po pitanju poskupljenja plina.

“Nama ovo nije samo ekonomsko pitanje, nego i pitanje zaštite okoliša”, izjavljivao je ranije Forto.

Forto: Poskupljenje plina od 37 posto je prevelik udar, subvencionirat ćemo pola

Iz opozicione SDA poručuju da je odlazeća vlast u KS dotakla budžetsko dno.

“Finansijski slom “Trojkine” vlade dolazi nakon usvojenog rekordnog iznosa budžeta i trostrukog porasta zaduženosti Kantona Sarajevo, pa Fortina priča o “novcu koji ne postoji”, podsjeća na basnu o cvrčku i mravu. Dok su građani KS poreskim sredstvima rekordno napunili budžetsku kasu, “Trojka” je svo ljeto “svirala”. Samo za naizmjenične i nepotrebne ministarske ekskurzije na EXPO sajam u Dubai, vlast je potrošila preko 4 miliona KM. Kada je na vrata građana KS pokucala zima, umjesto da “zapjeva”, premijer Forto odlučio je “smotati kablove”. Svjesni da su ublažavanje posljedica energetske krize i briga o kvaliteti zraka goruća pitanja u Kantonu Sarajevo, od nove skupštinske većine tražimo da rješavanju tih pitanja pristupi neodložno i bez opravdanja, jer “novca ima, samo ga treba znati rasporediti!””, naveli su iz SDA.

Struka ipak ima dobre vijesti

Almir Bečarević za N1 kaže da je Vlada KS trebala izraditi socijalnu kartu, što je samo djelomično urađeno i to samo sa metodologijom dok naredni koraci nisu urađeni. Da imamo socijalnu kartu, znali bi kome i u kojoj mjeri trebamo subvencionisati grijanje odnosno cijenu plina, objasnio je Bečarević.

Ipak Bečarević ima dobre vijesti.

“Cijena plina do kraja godine će ostati ista zbog cijene nafte. Čak je moguće blago, minimalno pojeftinjenje”, kazao je Bečarević.

Također, Bečarević kaže da niko ne postavlja glavno pitanje je a to je “šta građani lože i šta će ložiti jer već i na ovim manjim temperaturama osjeti se enormno zagađenje koje će sa još nižim temperaturama biti i veće”.

“Niko ne postavlja pitanje cijene gasa i visine iste. Isti taj kantonšuti, a u cijeni gasa ima prostora da bude manja”, rekao je na kraju za N1 Bečarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare