Forum mladih “Kruga 99” održao prvu zvaničnu sesiju, tema bila “umiješanost susjeda u djelovanje BiH”

Vijesti 23. dec 202315:56 0 komentara
Forum mladih Kruga 99

Forum mladih „Kruga 99“, održao je prvu zvaničnu sesiju o temi „Umiješanost susjeda u djelovanju države Bosne i Hercegovine“. Sesija je okupila mlade intelektualce – članove Foruma mladih “Kruga 99” koji su raspravljali o problematici umiješanosti susjeda u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine.

Forum mladih “Kruga 99” izražava zabrinutost i poziva na brzo rješavanje ovog jako važnog problema.
Poručili su kako susjedski odnosi nikada nisu bili gori u poslijeratnom periodu, te da je oružje zamijenjeno ekonomijom i političkom nestabilnošću države.

Trenutno stanje u Bosni i Hercegovini je stanje hibridnog rata. Zahtijevamo od zvaničnog Beograda da prizna presudu o genocidu i UZP-u, kao i da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost države Bosne i Hercegovine, kako bi se stabilizirali odnosi između ove dvije države. Zahtijevamo i da politički Beograd prizna Zakon o sukcesiji Bosne i Hercegovine iz 2008. godine, kao i nekoliko rezolucija UN-a radi stabilizacije odnosa”, stoji u saopštenju.

Osvrnuli su se i na odnose između BiH i Hrvatske.

“Susjedski odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske nisu tekli bez problema u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta. Nakon glasnog protivljenja dijela bh. političara prema gradnji, sada vlada tišina. Gledajući detaljnije, vidimo kako su projekti poput Buškog jezera, hidroelektrana na Drini, Rafinerija nafte Brod, izgradnja Pelješkog mosta bez adekvatnog sporazuma s Bosnom i Hercegovinom, često bili podložni spornim interesima, te nam pokazuju kako ekonomske odluke jedne države mogu direktno utjecati na lokalnu ekonomiju i politiku Bosne i Hercegovine. Forum smatra da se prvenstveno trebaju ukloniti neustavne zastave tzv. Herceg-Bosne u državi Bosni i Hercegovini.

Navode da nedostatak ratifikacije ugovora i problema oko granica, te izbjegavanje zvaničnih posjeta Sarajevu, ili čak pokušaji osporavanja međunarodno priznatih granica BiH postavljaju ozbiljna pitanja o poštovanju prava suverenih država.

“Mladi Bosne i Hercegovine ne smiju dozvoliti ono što su bh. političari dozvolili – šutnju. Poručujemo da ćemo uvijek biti na oprezu, spremni za demonstracije i druge akcije, a sve sa ciljem očuvanja nezavisne i suverene nam države Bosne i Hercegovine. Bez primjene principa reciprociteta u međudržavnim odnosima, nema mira ni stabilnosti na Balkanu. Izražavamo nadu da će naše susjedne zemlje prepoznati važnost poštovanja naše države jer samo kroz takav odnos možemo graditi stabilnost, prosperitet i mir u regiji”, stoji u zaključku saopštenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!