Frapirao kolege iskrenošću: Salva reakcija na istup Magazinovića o potezima EU

Vijesti 24. jul 202314:29 2 komentara
F.Z./N1

Predstavnički Dom Parlamenta Bosne i Hercegovine danas se izjašnjava, između ostalog, i o Prijedlogu Zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine. Rasprava je izazvala salvu reakcija nakon što je šef kluba SDP-a Saša Magazinović iznio dvostruke stavove Delegacije Evropske unije - one nezvanično saopćene pojedinim poslanicima i one zvanično saopćene javnosti.

Komentarišući amandmane na prijedlog zakona koje je uložio SDA-ov poslanik Šerif Špago, istupio je Magazinovć rekavši kako je amandmane pripremila Delegacija Evropske unije.

“Oni su pripremili amandmane i išli od zastupnika, do zastupnika i tražili ko će ih predložiti. Na kraju ih je predložio Špago, ali to nisu njegovi – nego amandmani EU”, započeo je Magazinović.

Ipak, amandmani nisu problem, nastavio je on. Štaviše, dodaje kako će ih podržati i njegova stranka, no problematizirao je način komunikacije EU.

“Ono što niste mogli pročitati u javnosti – jeste da isti oni koji kažu da ovo trenutno nije u skladu s međunarodnim standardima, nas zovu iz Delegacije EU da usvojimo zakon i ako amandman ne prođe. Drugim riječima, u javnosti se osuđuje zakon Vijeća ministara BiH, a mimo javnosti nam se kaže – glasajte za njega. Onda kad mi glasamo za njega – kažu nam ‘usvojili ste zakon mimo EU standarda’. Nećemo se tako igrati! Ovo nije prvi put da se u javnosti nešto osporava i šalju saopštenja, a da se nama govori drugačije!”, saopštio je Magazinović tokom disusije.

EU, dakle, dodao je Magazinović, ističe dva mišljenja. Ono za javnost je da je zakon bez amandmana koje je Špago iznio upitan, a mimo javnosti – glasajte za zakon jer je u skladu sa kriterijima.

Kaže, ubuduće će svaku sličnu situaciju javno komunicirati.

Uslijedila je salva reakcija. Pojedini zastupnici su ovakav istup opisali frapantnim, među njima i Safet Kešo iz SDA.

“Cijenim iskrenost Magazinovića, ali frapantno je saznanje do kojeg smo upravo došli. Da li to znači da EU pokazuje i dva lica? Ako je tako ovaj dom treba tražiti izjašnjenje EU o tome da li je tačno ono što je Magazinović danas iznio”, istaknuo je Kešo.

Iskrenošću kolege bio je iznenađen i Branislav Borenović iz PDP-a.

“Očigledno da imamo različite vrste komunikacije, zvanične i nezvanične. Sad je pitanje šta je validno – zvanični stav EU koji je stigao putem saopštenja ili ono što se nezvanično saopštava poslanicima koji dolaze iz isključivo vladajuće koalicije?”, upitao je.

Da niko ovako ne smije ponižavati zastupnike stava je i SNSD-ova Sanja Vulić, koja je dodala da je njen klub zvanično na mail dobio Sattlerovo pismo, dok nijedan član pojedinačno nije kontaktiran.

Podsjetimo, na prijedlog ovog zakona od ranije postoje i brojne primjedbe pristigle iz organizacija civilnog društva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare