FUCZ reagovao na izjavu Konakovića o slanju spasilaca u Tursku

Vijesti 09. feb 202320:16 2 komentara
N1

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) reagirala je na izjavu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića o provedenim aktivnostima koje su rezultirale odlaskom tima FUCZ-a u Republiku Tursku.

Iz FUCZ-a navode da je Konaković, u današnjem obraćanju nakon sjednice Vijeća ministara BiH, između ostalog, govorio i o spasilačkim timovima i njihovom odlasku u Tursku, te kazao da “kolega Nešić kaže da niti od jednog nivoa vlasti nije dobio zahtjev za reakciju. Obje entitetske vlade preuzele su veliku odgovornost, jer ako se neko od spasilaca tamo povrijedi pitanje je ko će snositi troškove, jer je to trebalo ići preko Koordinacije za koju je zaduženo Ministarstvo sigurnosti koje nije dobilo nijedan zahtjev”.

U saopćenju FUCZ-a se navodi da je, s ciljem razmjene informacija o mogućnostima i kapacitetima koji su dostupni u službama zaštite i spašavanja u BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH organiziralo hitan koordinacijski sastanak u prostorijama Operativno-komunikacijskog centra BiH – 112 s početkom u 11.30 sati o čemu je FUCZ obaviještena u 10.55 sati.

Sastanku su prisustvovali zamjenik ambasadora Republike Turske u BiH, direktori entitetskih uprava civilne zaštite sa svojim saradnicima, šef Kabineta ministra sigurnosti BiH te pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje sa saradnicima.

Kako se navodi u saopćenju, direktori entitetskih uprava civilne zaštite su prisutne informirali o raspoloživim kapacitetima uprava, naglasili formalno-pravne mogućnosti i obaveze vezane za slanje jedinica i načinu uključivanja i slanja timova Gorskih službi spašavanja u područja Turske pogođene zemljotresom.

Dodaje se da je na ovom sastanku predložena mogućnost da se, zbog nedostatka opreme, timovi enitetskih uprava civilne zaštite upute kao podrška timovima AFAD-a u osnovnim USAR aktivnostima, pri čemu timovi iz BiH ne bi nosili spasilačku opremu u Republiku Tursku.

Zamjenik Ambasadora Republike Turske u BiH obećao je dostaviti povratnu informaciju o ponuđenim timovima iz BiH u što kraćem roku, što je i učinio nakon sastanka.

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH su informirali o zakonom utvrđenim obavezama donošenja Odluke o pružanju međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju na nivou Vijeća ministara BiH.

“Vlada Federacije BiH je na osnovu svih ovih prethodnih dogovora 6. februara 2023. godine održala hitnu sjednicu i Zaključkom zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizira upućivanje Federalnih specijaliziranih jedinica, odnosno spasilačkih timova u Republiku Tursku. FUCZ putem Federalnog operativnog centra, Operativno-komunikacijskom centru 112 (OKC-112) Ministarstva sigurnosti BiH isti je, putem maila odmah u 17.26 sati dostavila na daljnje postupanje radi pripreme prijedloga odluke za Vijeće ministara BiH o upućivanju spasilačkih timova iz BiH u Republiku Tursku radi pružanja međunarodne pomoći”, navode iz FUCZ.

Dodaju da je odmah nakon toga, u 18.46 sati, OKCBiH 112, putem maila, obavijestio FUCZ da Ministarstvo sigurnosti već provodi aktivnosti na pripremi prijedloga odluke za Vijeće ministara BiH o pružanju međunarodne pomoći Republici Turskoj i zatražilo od entitetskih uprava i Brčko distrikta da pripreme listu timova koji će biti upućeni u Republiku Tursku.

“Osim navedenih aktivnosti sve vrijeme smo bili u komunikaciji s predstavnicima Ministarstva sigurnosti kako bi se navedene procedure što prije pripremile za sjednicu Vijeće ministara BiH. Kako je moguće da ministar Nešić nije bio upoznat s navedenim aktivnostima kada je istu veče za medijie dao izjavu da će pokrenuti hitnu proceduru slanja u Tursku tima do 50 pripadnika mješovitog sastava civilne zaštite Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta radi pomoći Republici Turskoj nakon razornog zemljotresa”, navodi se u saopćenju FUCZ.

Dodaje se da, iako su pripadnici Federalnih specijaliziranih jedinica obučeni i opremljeni za ovakve misije i zadatke koje su nebrojeno puta uspješno obavili, oni su i osigurani po posebnim uslovima bez teritorijalnog ograničenja i “ne vidimo razloga za ministrovu zabrinutost”.

“Smatramo da u ovakvim situacijama nije toliko bitno ko snosi troškove već je bitnije da se živi i zdravi vrate svojim porodicama. Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice već na terenu u gradu Hatay rade s pripadnicima vojske Republike Turske i najmanje što možemo je da im pružimo svu moguću podršku kako bi svoj plemeniti zadatak obavili što uspješnije i pomogli stanovništvu Turske koje je pogodio ovaj katastrofalni zemljotres”, navodi se u reakciji FUCZ na izjavu ministra Konakovića.

Podsjetimo, tok događanja u Turskoj i Siriji, iz minuta u minut, kao i najrazličitije način na koje možete pomoći – pronađite na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare