FUCZ uklanja eksplozivna sredstva širom Federacije: Pogledajte kakve vrste granata i bombi su do sada pronašli (FOTO)

Vijesti 06. mar 202410:58 0 komentara
FUCZ

Federalna uprava civilne zaštite kontinuirano radi na uklanjaju eksplozivnih sredstava koja su ostala nakon rata u BiH, a predstavljaju opasnost za građane.

U proteklom periodu timovi FUCZ radili su u Sarajevu, Bihaću, Kladnju, Usori, Čelićima, Gradacu, Vogošći, Tuzli…

Pronađene su razne vrste granata, ručnih bombi i razne municije.

FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ

Tokom 20243. godine ukupna površina koje je realizovana svim deminerskim metodama (tehničko izviđanje, čišćenje, istražne staze i redukovana površina) iznosila je 1.022.517 m², a pronađeno je i uništeno 283 protivpješadijske mine, 11 protivtenkovskih mina, 45 komada kasetne podmunicije i 83 komada različitog NUS-a.

U okviru zadatka tehničkog izviđanja “Šehov gaj Lazine 5” u Vitezu, površine 115.446 m² pronađeno je i uništeno 20 PP mina i 12 komada NUS-a. Završetkom ovog zadatka, odnosno tehničkim izviđanjem i otklanjanjem minske opasnosti omogućilo se vlasnicima privatnog zemljišta i šume korištenje prirodnih resursa, siguran pristup i putna komunikacija za lokalno stanovništvo koje obrađuje zemlju neposredno uz rizičnu površinu.
Na zadatku “MZ Kralupi zaseok Čifluk 2” kod Visokog manuelnom i mašinskom metodom deminirana je površina od 35.935 m², a pronađeno je i uništeno ukupno 20 PP mina i 20 komada NUS-a.

Na zadatku čišćenja lokacije “Bučje – Bara” u općini Čelić angažovani su demineri kao i mašinski tim za podršku operacijama deminiranja, a očišćeno je 2.220 m² sumnjive površine, pri čemu je pronađena jedna PP mina. Na zadatku “Put Zabrđe” u općini Vitez očišćeno je 5.587 m² sumnjive površine na kojem je pronađeno i uništeno ukupno 11 PP mina i jedan NUS. >> Opširnije

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!