FUP se oglasio o Čegarovom incidentu

Vijesti 27. jan 202212:45 > 12:49 7 komentara
Zoran Čegar
Zoran Čegar (N1)

Federalna uprava policije (FUP) oglasila se saopćenjem za javnost nakon objave snimka na kojem se vidi načelnik Sektora uniformisane policije FUP-a Zoran Čegar kako primjenjuje fizičku silu prema mladiću koji ne pruža otpor.

“Federalna uprava policije kao temeljni princip u svome radu baštini vladavinu prava, te ističe da neće tolerirati bilo kakvo dokazano postupanje bilo kojeg policijskog službenika neovisno o njihovom činu i položaju koji obnašaju u ovoj instituciji, u čijim postupcima i radnjama se ostvaruju subjektivna ili objektivna obilježja kršenja Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine”, naveli su iz FUP-a.

Dalje su istakli da će postupiti prema zakonu i poštujući temeljne principe presumpcije nevinosti te da će svaka konačna odluka biti zasnovana na dokazima i utvrđenim činjenicama pribavljenim tokom internog postupka.

“A koji je odmah po saznanju pokrenut od strane Jedinice za profesionalne standarde Federalne uprave policije. Naime, kao jedan o garanta vladavine prava i sigurnosti građana, insistirat ćemo na detaljnoj istrazi svih okolnosti vezanih za predmetni slučaj. U tom smislu želimo upoznati javnost da je tragom medijske informacije već pokrenuta interna istraga protiv imenovanih policijskih službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem zakonskom roku. Nakon provedene interne istrage, a u ovisnosti od ishoda iste odgovorne osobe Federalne uprave policije će donijeti odluke u skladu sa svojim nadležnostima”, poručili su iz FUP-a.

POVEZANE VIJESTI

Snimak nastao 10. januara ove godine prikazuje incident u kojem policijski službenik, navodno Zoran Čegar, udara radnika na parkingu.

Iz MUP-a KS su također naveli da istražuju navode o prekomjernoj upotrebi sile Zorana Čegara, dok je Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova oštro osudio ovaj incident i poručio da je riječ o teškoj zloupotrebi uniforme FUP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare