Gađali SNSD, a pogodili SDS – tvrdi Nešković

Vijesti 05. jun 202417:43 > 21:20 0 komentara

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine bi u četvrtak trebala odlučiti da li su uvažene žalbe političkih subjekata koji prvobitno nisu dobili zeleno svjetlo za učešće na lokalnim izborima. Među njima je i SDS, čija je žalba na odluku CIK-a od jučer u Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine. U Danu uživo razgovarali smo sa Želimirom Neškovićem, delegatom SDS-a u Domu naroda Parlamenta BiH.

Šta u SDS očekujete da bi Sud mogao odlučiti. Hoće li najjača opoziciona stranka u RS-u propustiti izbore?

Ja, kao i svim mi iz SDS-a, očekujem pozitivnu odluku jer imamo dokaze da SDS ispunjava sve uslove za učešće na lokalnim izborima. A ako se to ne bi desilo to bio bi politički i društveni paradoks jer CIK ima zadatak da pruža usluge političkim organizacijama i kandidatima, da im se nađe pri ruci, a ne da odbacuje mogućnosti njihovog djelovanja. Ovo bi bilo rušenje Ustava i Aneksa 3 Dejtonskog sporazuma koji jasno daju prava građanima na izbor, a o kakvoj demokratiji govorimo kada bi pravo 100.000 birača bilo uskraćeno.

Ukoliko ipak ne mognete nastupiti pod ovim imenom, nastupit ćete pod drugim “SDS Volja naroda”? Da li su otklonjeni nedostaci i pribavljena svu potrebnu dokumentaciju za ovjeru izlaska na izbore?

Kako god da se desi SDS će izaći na lokalne izbore. Naš rezervni politički subjekt “SDS Volja naroda” je dobilo “zeleno svjetlo” od CIK-a, ali bi mi na taj način bili uskraćeni jer ne bi imali članove biračkih odbora jer “SDS Volja naroda” nije parlamentarna stranka. Mi nećemo iznevjeriti naše birače. Ovo bi trebao biti za nauk svima. Ako bi se desilo da Apelacion odjel Suda BiH onemogući učešće SDS-a to bi bila jedna ružna, nedemokratska poruka, da stranci koja je stvarala RS uskrati se učešće na izborima.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je da ima plan B za biračke odbore jer znamo da kao novi subjekat nebiste mogli imati biračke odbore, samo posmatrače. Mislite li da je ovo najbolje moguće rješenje time što su im povećena prava izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Schmidt?

Prava posmatrača prema nametnutom zakonu su vidljiva, ali ovdje postoji jasna namjera da se SDS ugasi. Ovdje postoji jedan organizovani projekat CIK-a , dijela međunarodne zajednice i SNSD-a. Strijelice su bile “odapete” prema SNSD-u, a dobili smo da SDS ne može učestvovati na izborima.

Miličević je rekao i da računate na saradnju sa drugim opozicionim strankama u smislu da ćete skupa raditi na izboru članova biračkih odsbora. Možete li se osloniti na ovu saradnju?

To je sad jedno tehničko pitanje. Svako se bori za svoj izborni rezultat, u ovom momentu je još rano govoriti, a ta tehnička pitanja će se rješavati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!