“Ganjanje papira” odlazi u prošlost, za vađenje dokumenata potreban samo internet?

Vijesti 29. jan 202419:49 0 komentara

Građani sada mogu aktivirati digitalni identitet, a proces razmjene dokumenata i potpisivanja mogao bi biti u potpunosti digitalizovan. Umjesto onoga što se kolokvijalno naziva ''ganjanje papira'' za sve će biti dovoljna samo dobra internet konekcija. Koliko smo daleko od tog trenutka?

Čekanje u redu samo zbog jednog papira moglo bi uskoro postati prošlost. Nakon 18 godina od donošenja zakona o elektronskom potpisu sistem je čini se konačno punoljetan za ovaj korak.

Na stranici IDDEEA-e građani će nakon prijave moći podnijeti zahtjev za digitalno potpisivanje. Tu im je već od ranije dostupan pregled kazni, zahtjevi za lične dokumente. Ovaj certifikat bit će dio spektra digitalnog identiteta bh. građana.

“Mi očekujemo da sada sve ostale institucije koje će da pruže uslugu digitalnog potpisivanja da se obrate IDDEEA-i kako bi se putem našeg e-potpisa omogućili građanima da se tako potpisuju. To je IDDEEA uradila, ono što planiramo je da doradimo softver za izdavanje vozačkih dozvola, ličnih karata, pasoša i omogućiti građanima da mogu elektronskim putem podnijeti zahtjev za te dokumente”, ističe Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e.

Na potezu je i Vijeće ministara od kojeg se očekuje da donese odluku o visini naknade za e-certifikat. Predloženo je da sve bude besplatno.

“Sada je zadatak na općina, kantonima, entitetima, elektroprivredima, firmama, telekomima, na svima koji imaju infrastrukturu potrebnu da implementiraju i postave servise za građane kako bi građani koristili sve što firme i državne institucije nude”, kaže Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH.

Takvi koraci već su napravljeni u Kantonu Sarajevo gdje se očekuje pokretanje e-portala. Građani će moći online pokrenuti sve bitne postupke, a imat će jedinstven ePretinac.

“Preko kojeg će građani komunicirati sa organima uprave, ministarstvima, javnim preduzećima i generalno javnim sektorom. Za masovniju upotrebu portala i razvoj punog potencijala nedostajuća karika je bilo upravo ovo – mogućnost digitalnog identiteta”, zaključuje Darija Softić Kadenić, ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo.

On se sada počinje uspostavljati, ali su i dalje za potpunu implementaciju potrebne političke odluke, kao i opredijeljenost svih nivoa vlasti za digitalizaciju. Svima je jasno da Bosna i Hercegovina u tom procesu kaska.

“Bio sam nedavno u Parizu gdje su bili svi ministri uprave zemalja koje nastoje da otvore pregovore svi su govorili i brojali koliko su digitalizirali svojih usluga: 10,20 neki i 100. Kada je došao red na mene nisam se imao čime pohvaliti. 18 godina mi to pitanje nismo rješavali iako u našim osobnim iskaznicama imamo kvalificirane elektroničke potpise”, priča Davor Bunoza, ministar pravde BiH.

Nakon e-identiteta iz IDDEEA najavljuju da će do kraja godine biti dostupan i digitalni novčanik. U toj aplikaciji građani će imati svoj e-pasoš, e-vozačku, kao i e-certifikat. Umjesto dugih redova i hrpe papira za sve procese bit će potrebno nekoliko klikova na računaru ili mobitelu. No, na putu ka tome stoje nove procedure, kao i volja aktera sistema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!