Gdje će Sarajlije za prvi maj: Avioaranžmani rasprodani mjesecima unaprijed, neki će se ipak osloniti na “štek” (VIDEO)

Vijesti 28. apr 202419:26 0 komentara

Proslava prvomajskih praznika za većinu radnika odavno je postala luksuz. Dok vode borbu za povećanje plaća, gledaju svakodnevni rast osnovnih namirnica. Pa za mali predah i razonodu iz šteka vade ušteđevinu. Ako je imaju.

Kilogram pilećih fileta plaćamo u prosjeku 13 konvertibilnih maraka. 2020. godine, istu količinu plaćali smo oko 6. Tako smo prije četiri godine uz kilogram fileta mogli do aktuelne cijene uzeti još paket riže, litar ulja, hljeb i vrhnje za kuhanje. Danas bismo sve to platili preko 20 KM. Jasno je da tako za prvomajske i vaskršnje praznike pred nama moramo izdvajati znatno više novca. Izgleda da bosanskohercegovački građani za obilježavanje praznika, kako tako, po tradiciji, novca uvijek nađu.

“Mi smo takva nacija da se uvijek snađemo. Uvijek će se naći iz šteka. Važno je da smo živi i zdravi i da se lijepo provedemo”, poručuju nam u anketi.

“Pa uklapat ćemo se u cijene. Šta ćeš, moramo živjet. Provest ću ga nekako, idem na vikendicu na rijeku, planinu”, dodaju nam.

Sreli smo i one koji su nekoliko dana ranije stigli turistički i u BiH s namjerom da tu provedu prvomajske praznike.

“Mi smo već počeli sa prvomajskim praznicima, došli smo ovdje u Sarajevo, malo da obiđemo prijatelje.. tako da smo malo poranili da obiđemo gužvu…”, pričaju nam.

Putovanja su izgleda, bez obzira na svakodnevno visoke troškove, izbor i mnogim građanima Bosne i Hercegovine. Najtraženije destinacije godinama su Istanbul, Dubai, Pariz, Rim, Barselona. A avioaranžmani pred prvomajske praznike rasporodani su i mjesecima unaprijed.

“Interes građana za ovu godinu je nezapamćeno velik s obzirom na to da smo mi već avioaranžmane rasprodali mjesec dana prije tih prvomajskih termina. Svakako tržišne cijene prate cijene goriva, odnosno generalno same kalkulacije. Možemo reći da je za nekih 10-20% cijena veća u odnosu na prethodne godine”, naglasio nam je Adin Čišić, menadžer prodaje u turističkoj agenciji.

Više cijene putovanja uvjetovane su rastom cijena goriva. I cijene osnovnih životnih namirnica rasle su iz istih razloga, jer većinu roba naša država uvozi. Tako je i potrošačka korpa za četveročlanu porodicu iz mjeseca u mjesec viša.

Vrijednost potrošačke korpe u martu iznosila je 2 hiljade 917 konvertibilnih maraka. 19 maraka više nego u februaru, bilo je potrebno za pristojan život četveročlane porodice.
I to bez ikakvih luksuza, već samo za ono osnovno. S druge strane, visina prosječne plate iznosi 1.338 maraka, dok je minimalna 619.

“Za hranu je potrebno izdvojiti oko tisuću i 400 maraka. Dakle, jedna prosječna plata nije dovoljna da se bukvalno ta obitelj prehrani po normalnim normama i standardima. Dakle, odricanje je ono o čemu se razgovara i ono što nas lovi svaki mjesec”, kaže Marin Bago iz Udruženja potrošača ‘Futura’.

Za razliku od pojedinaca koji će praznike provoditi na poznatim destinacijama, drugi će, kako rekoše, novac za praznike izdvajati iz ušteđevine. Međutim izletišta će izgledno biti puna. Možda sa samo manje hrane na roštiljima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!