Glasalo se i u BiH: Građani se nadaju vjetru u leđa ka evropskoj porodici, a analitičari?

Vijesti 09. jun 202421:46 0 komentara
N1

Na izbore su izašli i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini koji su svoj glas dali na 37 biračkih mjesta u sedam gradova i opština gdje djeluju diplomatska-konzularna predstavništva Republike Hrvatske. Očekuju da će rezultati izbora dati vjetar u leđa BiH na putu ka evropskoj porodici. Pojedini analitičari, pak, ne misle da će se odnos prema našoj državi na tom putu, bitno mijenjati. Posljednji potez ministara iz RS koji su osporili pravo glasa državljanima Slovenije, Rumunije i Poljske u BiH, zvog podrške Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, mogao bi dodatno da usloži situaciju.

Građani BiH, koji posjeduju i hrvatsko državljanstvo i ovoga puta su aktivno učestvovali na izborima u Republici Hrvatskoj. Birali su 12 poslanika koji će ih u narednih pet godina predstavljati u Evropskom parlamentu. Sva biračka mjesta otvorena su na vrijeme i bez problema.

“Otvorena su u sedam gradova i opština u kojima se nalaze diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Hrvatske u BiH. To je ukupno 37 biračkih mjesta. U BiH do sada je registrovano oko 100 hiljada birača”, saopštila je danas Vesna Miletić, koordinator izbora u Ambasadi Hrvatske.

Osim u glavnom bh. gradu, glasalo se i u Mostaru, Banjaluci, Tuzli, Livnu, Vitezu i Orašju.

Sve detalje donosi Tatjana Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!