Glasnogovornica MC Srebrenica: Dajemo riječ – nećemo nikada zaboraviti ni žrtve drugih naroda

Vijesti 20. maj 202422:08 0 komentara

"Žrtva je žrtva i ona ne smije biti zaboravljena. Kao što ne smije biti zaboravljen i zločinac. Mi ne pravimo razliku da li taj zločinac dolazio iz reda našeg naroda, srpskog ili hrvatskog. Naše je da obilježavamo ova mjesta, da se žrtve nikada ne zaborave. Žrtve genocida u Srebrenici zbog nas samih nikada neće biti zaboravljene, ali dajemo svoju riječi i da žrtve iz redova drugih naroda nikada, također, neće biti zaboravljene. To je minimum od nas koji smo preživjeli genocid", kazala je u emisiji "Izvan okvira" Almasa Salihović, glasnogovornica Memorijalnog centra Srebrenica.

U kakvoj atmosferi povratnici i žrtve genocida posmatraju sve ove okolnosti u vezi sa rezolucijom o Srebrenici?

Povrtanika u Srebrenici je svakako malo, ali kada jednom preživite genocid i odlučite se vrati u Srebrenicu – prihvatite sve kao borbu za vaš opstanak. Kada govorimo o rezoluciji, to je nešto što svi iščekujemo i očekujemo da će biti usvojena. Vrlo je rijedak dijalog sa srpskim stanovništvom u Srebrenici u vezi genocida i rezolucije. Ne možemo reći da ima panike, ali da očekujemo sa strepnjom – očekujemo. Posebno što su najavljeni protesti nekih stranaka iz RS.

Imate li saradnju sa vlastima u Republici Srpskoj?

Za posljednjih 20 godina, od kada postoji Memorijalni centar Srebrenica, nismo ostvarili nikakvu saradnju sa vlastima RS-a. Za njih je to mjesto koje izaziva negativne emocije, a ne mjesto koje pokušava dijalogom i istraživanjem pružiti ruku pomirenja prostoru kojem to najviše treba, a to je Republika Srpska. Vlast RS-a nazivaju Memorijalni centar mjestom koje promoviše mržnju, a upravo je suprotno. Dodik je najavljivao da će doći, ako treba, da se pokloni žrtvama, međutim vidite i sami… Nažalost, MC Srebrenica ne može da se fokusira na političke struje.

Memorijalni centar Srebrenica

Optužuju i vas da želite srpski narod proglasiti “genocidnim”, te da Srbe optužujete za kolektivnu odgovornost. Kako odgovarate na optužbe?

Memorijalni centar prati činjenice, a činjenice kažu da je u Srebrenici počinjen genocid. Zna se ko ga je počinio, ali MC nikada nije izgovorio riječi “kolektivna krivica”, nikada nije osudio cijeli jedan narod i to nikada nije kazao nijedan uposlenik ovog centra, iako su mnogi preživjele žrtve genocida. U Srbiji i Republici Srpskoj pokušavaju nam nametnuti da smo mi ti koji govore o “kolektivnoj krivici”. Pokušavamo se fokusirati na naš rad, a ne na mržnji. Mi se fokusiramo na dijalog. Otvoreni smo cijele godine i sarađujemo sa svima koji priznaju genocid i žele raditi na pomirenju. Ako želimo graditi budućnost moramo priznati što se dogodilo i prihvatiti prošlost onakvom kakva je bila. Negiranje (genocida) je postalo kao neki trend. Bilo je lažnih vijesti poput one da za ulazak u Memorijalni centar morate potpisati izjavu da priznajete genocid. Tako nešto nikada nije postojalo. Možete doći kad god hoćete.

Ko pušta takve lažne vijesti?

Onaj ko negira genocid sve ove godine, koji se još uvijek ne može suočiti sa istinom da je pripadnik jednog naroda počinio, odnosno naredio deportaciju i ubistvo tolikog broja ljudi, koji je pokušao na tako gnusan način očistiti teritoriju od drugog naroda. Onaj koji sakriva grobnice…

Što su vaše aktivnosti glede obilježavanja stradanja i odavanja počasti žrtvama zločina pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine?

Jedan takav primjer ćemo navesti u mjestu Grabovica. Memorijalni centar, odnosi pripadnici MC-a, u okviru aktivnost Odbora za dijalog posjetili smo nekoliko puta ovo mjesto i odali počast žrtvama koje su ubijene od pripadnika Armije RBiH. Činjenica je da želimo odati počast svim žrtvama, pripadnicima i ostalih naroda u Bosni i Hercegovini, i u regionu svakako. Žrtva je žrtva i ona ne smije biti zaboravljena. Kao što ne smije biti zaboravljen i zločinac. Mi ne pravimo razliku da li taj zločinac dolazio iz reda našeg naroda, srpskog ili hrvatskog. Naše je da obilježavamo ova mjesta, to je minimum koji možemo učiniti. Da se žrtve nikada ne zaborave. Žrtve genocida u Srebrenici zbog nas samih nikada neće biti zaboravljene, ali dajemo svoju riječi i da žrtve iz redova drugih naroda nikada također neće biti zaboravljene. To je minimum od nas koji smo preživjeli genocid.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!