Godinu završavamo sa ohrabrujućim, ali iznenađujućim podacima: BiH bilježi najveći rast inostranih investicija, najviše ulagala Rusija

Vijesti 30. dec 202321:38 0 komentara

Godinu završavamo sa ohrabrujućim, ali iznenađujućim podacima. BiH bilježi najveći rast inostranih investicija, a najviše je ulagala Rusija. No, da li se statistika podudara sa realnošću? Stručnjaci kategorični – stranih investicija nema.

S više od 300 miliona KM za devet mjeseci ove godine, Ruska Federacija je, prema podacima Centralne banke BiH, najviše investirala u BiH. Svoje aktivnosti intenzivirala je početkom rata u Ukrajini, kada je u BiH otvoreno na desetine firmi. Posebno u RS, gdje je, prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, u ovoj godini registrovano 10 ruskih osnivača. Šest manje u odnosu na 2022., ali dvostruko više u odnosu na 2021. godinu. Pozadina svega, kažu upućeni, je izbjegavanje međunarodnih sankcija koje su nametnute Rusiji, zbog čega kao pogodno tlo za poslovanje i vide našu državu.

Semir Mujkić, urednik BIRN-a BiH kazao je:

“Da su u BiH vidjeli dobru priliku zemlje koja im nije uvela tu vrstu sankcija, da oni ne mogu otvarati firme, da njima I dalje ne trebaju vize da dolaze u BiH. Mnogi od njih su odlučili da svoj novac I svoje poslovanje na neki način sklone u BiH”.

Prema dostupnim podacima, u ukupnom iznosu direktnih stranih investicija iz Rusije, najveći dio evidentiran je u prerađivačkoj djelatnosti.

Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca RS:

“Po svemu sudeći, radi se o knjiženju sredstava koja se vezuju za uvoz nafte u BiH. Otprilike taj nivo investicije, odnosno, nivo plasmana količine nafte je blizu milijardu KM”.

Osim tačnog iznosa novca, informacija do koje se teško dolazi je i način njegovog prenosa u BiH. Osim toga, najava o velikim ulaganjima, niti otvaranju pogona od koristi građanima, od strane ruskih investitora, nije bilo.

Semir Mujkić, urednik BIRN-a BiH:

“One u BiH nikad nisu bile prevelike, osim u nekim dijelovima energenata, ili plina gdje su registrovali svoje kompanije, ali koje se već godinama suočavaju s problemima u radu. Mi nismo vidjeli ovu količinu novca da bi se opravdalo to da je Rusija sada prvi investitor u BiH”. 

Iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH navode da je najznačajniji ruski investitor NeftegazInKor, čiji je vlasnik državna naftna kompanija Zarubezneft iz Moskve, koji je 2007. godine kroz privatizaciju, postao vlasnik većinskog paketa akcija u preduzećima Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i distributivnoj mreži benziskih pumpi. Ipak, dok statistika pokazuje svoje, realnost govori da stranih investitora, ustvari, nemamo.

Zoran Pavlović, ekonomista:

“Kad god strana firma iznese dobit na koji je platila porez, taj novac koji je ostao u funkciji rada ili pokrivanja troškova, gubitaka… se smatra stranom investicijom. Po tom osnovu, Rusi imaju ozbiljnu investiciju u RS, a ustvari, samo pokrivaju gubitke koje na rafineriji prave. U suštini, nemamo stranih investicija, što je najveći problem”.

Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca RS:

“Što naglašava da bismo trebali korigovati pitanje poliitčke nestabilnosti I pravne sigurnosti koja ukazuje na visoku percepciju prisustva korupcije I drugih stvari koje evidentiramo, a od čega kapital I investicije bježe u širokom luku”.

No, sudeći prema ohrabrujućim podacima Centralne banke BiH, priliv direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu za devet mjeseci ove godine iznosio je 1,4 milijarde KM, što je do sada najviši zabilježeni iznos. Inostrana ulaganja u istom periodu veća su za 23,9% u odnosu na isti period prethodne godine, a u BiH su, osim Rusije, ulagale i Holandija, Hrvatska, Velika Britanija, Turska, Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija I Srbija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!