Godišnjica NATO bombardovanja Srbije, obilježava se i u Banjaluci

Vijesti 24. mar 202209:36 5 komentara
: Zgrada MUP-a Srbije nakon NATO-ovog bombardovanja (TANJUG/ ARHIVA/ VLADIMIR DIMITRIJEVIC)

Na današnji dan, prije 23 godine počelo je NATO bombardovanje Srbije, a zbog napada koje je vršila na Kosovu. Ova godišnjica obilježava se na različite načine u Srbiji i na Kosovu. Obilježavanje će biti upriličeno i u Banjaluci gdje će se navečer oglasiti sirene i biti ugašena svjetla na zgradama.

Centralno obilježavanje u Srbiji će biti organizovano u Kraljevu, a prisustvovat će i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Uz niz manifestacija biće položeno cvijeće i vijenci poginulima.

Bombardovanje je okončano 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN i povlačenjem vojske i policije. Pregovori su vođeni u Rambujeu i Parizu tokom februara i marta 1999. godine.

Prema nezvaničnim izvorima Srbije, poginulo je oko 2.500 civila te oko 1.000 vojnika i policajaca. U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

U Banjaluci će se večeras u 19:55 sati aktivirati zvuk sirene za uzbunjivanje i obavještavanje simbolično u vrijeme kada je pala prva bomba i ugasiti svjetla na zgradama Banskog dvora i Gradske uprave. Jutros su osvanuli i plakati na kojima se poručuje “Nećemo u NATO”.

Na Kosovu se ovaj dan slavi kao dan oslobođenja.

“Prije 23 godine, NATO je intervenirao kako bi zaustavio tekući genocid počinjen nad narodom Kosova. Ostajemo vječno zahvalni našim saveznicima što podržavaju naš put prema slobodi i demokraciji. Sada više nego ikad, demokratski svijet mora zapamtiti ovu uspješnu priču”, navela je predsjednica Kosova Vojsa Osmani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare