Grabovica: Mladić je poput vanzemaljca koji ne poštuje ništa

Vijesti 08. jun 202114:01 > 14:02 0 komentara
N1

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja "Roditelji ubijene djece Sarajeva 92-95", kazao je kako je Mladić poput vanzemaljca koji ne poštuje ništa. Da nije tako, ističe, ne bi mogao napraviti takve zločine nad nevinim građanima.

“Kako se približava termin presude sve je veća nervoza posebno zbog mnogobrojnih špekulacija da bi se kazna mogla umanjiti. Očekujem ipak da sudsko vijeće to neće dozvoliti”, rekao je Grabovica za N1.

Ratka Mladića poredio je sa vanzemaljcem koji ne poštuje ništa.

“Sjetimo se samo njegovih poznatih naredbi ‘Tuci Velušiće i Pofaliće tamo nema mnogo srpskog življa, da im se razvuče pamet’, u Srebrenici ‘ Došao je dan da se osvetimo Turcima’. To su bile jezive naredbe. Kada sam bio u sudnici iznenadio me njegov kukavičluk jer nije prisustvovao presudi. Poseban osjećaj je bio 20. marta kada je izrečena presuda Radovanu Karadžiću na dan kada je ubijena moja kćerka. Taj ledeni lik. Bez ikakve reakcije. To su posebni neki ljudi. Da nisu ne bi počinili takve zločine, posebno nad nevinim građanima BiH”, rekao je Grabovica.

Smatra da bi, da se “politika nije uvukla u haški tribunal, pravda bila u većeme kapacitetu zadovoljena”. Pogubnim smatra što se “među mlade uvuklo mišljenje da je Mladić heroj, a ne zločinac”.

“Nema potpune satisfakcije. Nema kajanja i onih koji hoće da prihvate u RS. Radovana Karadžića i Ratka Mladića promoviraju kao heroje i junake i prenijeli su to na mlađe generacije. To je pogubno. Ova država će teško krenuti naprijed dok tako razmišljaju. Sve dok ne bude jedna istina. Svi koji su činili zločine trebaju da odgovaraju i da budu presuđeni”, rekao je Grabovica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!