Grad dao saglasnost, mještani mostarskih naselja protiv solarnih panela

Vijesti 03. apr 202321:03 1 komentar

Mještani mostarskih naselja Miljkovići i Kozica ne pristaju na izgradnju solarnih panela u svojim naseljima. Okupili su se nakon što je Gradsko vijeće Mostara dalo saglasnost za dodjelu koncesija ulagačima. Ovim ulaganjem, poručuju, bila bi ugrožena njihova opstojnost.

Za Zijada Maksumića, mještanina sela Kozica odluka o gradnji solarnih panela u neposrednoj blizini njihovih domova je kaže apsurdna. Selo je to koji broji oko stotinu mještana, koje nema priključak za vodu i u kojem većina ljudi živi od stočarstva. S jedne strane sela nalazi se brza cesta, a s druge je predviđena izgradnja solarnih elektrana zbog čega kako pojašnjava stoka ne bi imala dovoljno prostora za ispašu.

“Imam preko stotinu ovaca, koza, krava i jedino to radim. Ovce, koze idu gore po brdu, ali ako to naprave onda nemamo šta, jedino ih smaknuti, nećemo ih imati gdje puštati”, rekao je Zijad Maksumić, selo Kozica.

No nije to kaže jedini razlog zbog kojeg se potive gradnji panela. Cijeli proces pokrenut je, smatra, kako bi se udovoljilo pojedincima, dok lokalno stanovništvo godinama unazad ne može ishodovati dozvole za gradnju u svom selu.

“Veliki mogu raditi šta hoće, mi sitni ne možemo ništa dobiti. Napravio sam kuću sinu ovdje od sto kvadrata i ne mogu je legalizovati nikako, vodi se kao Šume Herceg-Bosne. Išao sam i da platim kvadrat koliko je, ali nema šanse. I mi bi mještani to kupili, po takvoj cijeni svi bi kupili”, kaže Maksumić.

Protive se i mještani susjednog sela Miljkovići. Federalno ministarstvo prostornog uređenja dalo je načelnu urbanističku suglasnost, no još veće nezadovoljstvo mještana je uslijedilo nakon što je Gradsko vijeće Mostara dalo saglasnost za dodjelu koncesija, zbog čega su tražili sastanak s gradonačelnikom.

Iija Martinović, predsjednik MZ Miljkovići kaže: “Gradonačelnik je rekao da će nas podržati, tražio je najprije da se odmaknu solari od kuća pa da pristanemo na neku manju količinu, ali mi nećemo pristati ni na jedan megavat”.

Podsjetimo, kantonalna Vlada donijela je odluke o dodjeli koncesija snage 231 MW, na stotine hektara i na razdoblje od 30 godina firmama iz Posušja i Gruda na području Pologa , Kozica i Miljkovića. A one će se graditi na način da nikoga ne ugrožavaju, uvjerava gradonačelnik.

“Ono što mogu biti sigurni je da ova Gradska uprava vodi brigu prvenstveno o građanima, ali i o investitorima koji su dobro došli i jako su nam bitni. Te dvije stvari trebamo pomiriti, to je ključ uspjeha i preduvjet za razvoj Grada Mostara”, rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Mještani ne pristaju na kompromise, jedino rješenje za njih predstavlja odustajanje od gradnje solarnih elektrana, pa će kako najvaljuju pokrenuti sve pravne korake kako bi se poništile koncescije i dozvole investitorima. U istoj borbi su i mještani Gubavice, Hodbine i Pijesaka koji najavljuju bunt ukoliko se na ovom području ne zaustave planirane aktivnosti na dodjeli koncesije za solarne elektrane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare