Grad Mostar tuži građane zbog blokade deponije Uborak

Vijesti 01. feb 202111:11 0 komentara
N1

Grad Mostar i tri gradska javna preduzeća pokrenuli su tužbu protiv građana Mostara koji su članovi Udruženja "Jer nas se tiče" a zbog "naknade štete koju su prouzrokovali blokadom deponije Uborak".

Kako navode iz ovog udruženja, tužba im je dostavljena 30. januara. Tužili su Grad Mostar, JP „Komos“ Mostar, JP „Parkovi“ Mostar i JP „Deponija“ Mostar.

“Grad Mostar i javna preduzeća u svojoj tužbi traže od građana i građanki isplatu više od 639 hiljade KM. Tužba navodi da je šteta nastala uslijed ‘ometanja JP Debonija Mostar pri zbrinjavanju, dovođenju i odlaganju smeća sa ulica Grada Mostara i okolnih mjesta’ u period od juna 2019. godine do marta 2020. godine kada su, kako tvrde, građani i građanke okupljeni oko inicijative ‘Jer nas se tiče’ ‘postavljali prepreke i nadzor od strane članova udruženja, pred odlagalištem Uborak’. Ovim putem ističemo da će Udruženje ‘Jer nas se tiče’ iskoristi svaki postojeći pravni lijek kako bi dokazalo da građani i građanke nisu krivi za nemar i neodgovaran rad vlasti za riješavanje problema deponije Uborak”, navode iz Udruženja.

Ističu kako “deponija na Uborku godinama uništava njihovo zdravlje, njihovi najmiliji obolijevaju i umiru, ali nadležnima to nije bilo dovoljno, pa su borbu za zdravlje svih njih pokušali ugasiti policijskom akcijom”.

“Nakon policijske akcije, maltretiranja, kaznenih prijava, na adresu Udruženja stigla je i Tužba. Kažnjavaju se građani koji pokušavaju zaštititi zdravlje svih građana Mostara i cijele doline Neretve, boreći se protiv ilegalne deponije koja uništava našu rijeku, okolinu i zdravlje. Ovo mora prestati! Ovim putem najavljujemo da ćemo ustrajati u našoj pravnoj borbi protiv koruptivnog sistema, odgovornih pojedinaca i institucija koje su do danas morale reagovati kako bi deponija Uborak konačno bila zatvorena i premještena na novu lokaciju”, kazali su iz udruženja.

Facebook

Također, najavili su nove proteste ispred deponije u utorak, 02.februara od 06:00 do 08:00 sati.

“Zdravlje, interes i korist svih građana Mostara – ostaje zauvijek na prvom mjestu. Ova tužba nas neće omesti sa našeg puta”, poručili su iz udruženja “Jer me se tiče”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!