Građani o posjeti psihologu: Briga o mentalnom zdravlju u BiH na niskom nivou

Vijesti 08. maj 202315:12 0 komentara

U jeku dvije tragedije koje su se u samo dva dana dogodile u Srbiji, postavlja se pitanje kako sačuvati mentalno zdravlje te koliko uopšte, kao društvo, vodimo računa o njemu.

Da li je sramota potražiti stručnu pomoć i zašto se o mentalnom zdravlju ne priča dovoljno, pitali smo i građane.

“Da vam kažem iskreno, evo, sad sam iz bolnice. Idem na kontrolu iako sam zdrav. Treba čovjek da ide kod doktora kad je zdrav, a ne kad oboli. E, onda su problemi, onda se, možda, razvije toliko problema”, kaže jedan stariji gospodin, te na pitanje novinarke N1, zašto smatramo da je briga o zdravlju tabu tema, odgovara:

“Ne znam, takav smo mi narod. Evo, ja sam rođen ovdje, na Mejtašu, od malih nogu znam kad te mama vodi doktoru, ti plačeš. Međutim, to je ostala kao neka navika. Zaista mislim da trebaju svi da idu, svake godine barem jednom, eventualno, dva puta.”

Odgovarajući na pitanje da li je sramota otići kod psihologa, jedna starija gospođa je kazala da to nije sramota te da treba voditi računa, ne samo o mentalnom, nego o zdravlju generalno.

Da je briga o mentalnom zdravlju još na niskom nivou, smatraju i mlađi.

“Pogotovo za naše područje Balkana, zbog čega se, nažalost, dešavaju situacije koje su se desile u Srbiji. Ne daj Bože da se dese nigdje više. U razvijenim zemljama to se posmatra kao obaveza, da se i djeca i odrasli, testiraju, da se vidi da li imaju određenih poteškoća, kako bi se ti problemi na vrijeme riješili”, kaže naš sagovornik.

Na pitanje novinarke da li je nekada zatražio stručnu pomoć, jedan mladić odgovara: “Ne još, ali, u zavisnosti od situacije, naravno da bih tražio. Jer bolje da se s nekim razgovara o tome, urodilo bi plodom, ne bi se dešavale određene situacije. Problem je što mladi danas osjećaju neki stid, drže sve u sebi, zbog čega kasnije dolazi do pucanja.”

Jedna majka, koja je i sama ljekar, kaže da se u njenoj porodici o mentalnom zdravlju veoma vodi računa.

“Ali, na globalnom nivou, vrlo malo. Jer se sve ubrzava mimo volje ljudi, mimo sposobnosti da se adaptiraju na ovakve situacije”, kazala je.

Njena kćerka pojašnjava koliko je važno razgovarati o ovim problemima s roditeljima i nastavnicima.

“Svakako da je bitno. Razgovor je na prvom mjestu. I to je nešto što od malena treba da bude usađeno u djeci, neki režim, na osnovu čega će kasnije da idu kroz život”, zaključuje ova mlada djevojka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!