Građani SMS-om liječe djecu, Vlada FBiH derogira Zakon o zdravstvenom osiguranju

Vijesti 09. nov 202216:11 0 komentara
Fena

Dok građani svakodnevno dobijaju sve veći broj apela za pomoć u liječenju oboljele djece i odraslih, Vlada FBiH iz godine u godinu i bez obzira na visinu budžeta koja raste s prikupljanjem poreza preusmjerava sredstva u druge svrhe. Iako Zakon o zdravstvenom osiguranju obavezuje da se iz budžeta godišnje za Fond solidarnosti izdvoje sredstva u visini prihoda ostvarenih od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, iz budžeta se za Fond solidarnosti izdvaja 30,5 milijuna KM, što je manje od 20 posto. U 2021. godini budžet Fonda solidarnosti iznosio je 201.827.274 KM, a manjak sredstava kao posljedicu ima duge liste čekanja za pružanje zdravstvenih usluga, kao i za lijekove koji se finansiraju iz sredstava Fonda solidarnosti.

Liste čekanja teško oboljelih

Iako se sredstva za nabavku citostatika povećavaju svake godine i dalje nije omogućeno liječenje svih pacijenata za koje je utvrđena indikacija za liječenjem posebno sa citostaticima sa posebnim režimom propisivanj. Prošle godine evidentiran je 551 teško oboljeli pacijent na Listi čekanja. Tokom prošle godine citostaticima je liječeno 12.197 pacijenata, za 233 više pacijenata u odnosu na 2020. godinu, a porasli su i prosječni troškovi liječenja.

“Federalni zavod ne može obezbijediti sredstva za finansiranje svih potreba samo iz doprinosa za zdravstveno osiguranje, te je iz tog razloga u narednom periodu potrebno značajnije povećati finansiranje od strane Budžeta Federacije BiH”,  ističu iz Fonda solidarnosti kao nebrojeno puta do sada, jer Vlada FBiH od osnivanja Fonda 2002. godine nikada nije odobrila sredstva kako je to predviđeno Zakonom.

Liječenje u inozemstvu

Pomozi.ba trenutno prikuplja sredstva za transplataciju 26-godišnje Mije, za Adisa koji nastavlja borbu s karcinomom debelog crijeva, za Azrudina, 27-godišnjeg malenog Maida, koji izgubio je ruku u saobraćajnoj nesreći….

“U 2021. godini zaprimili smo oko 600 zahtjeva za pomoć u liječenju oboljelih bh. građana, pozitivno odgovorili na oko 400, dok smo od januara do avgusta tekuće godine zaprimili oko 900 zahtjeva, a pozitivno odgovorili na oko 600. Radi se najčešće o onkološkim pacijentima, ljudima sa srčanim problemima, problemima sa sluhom, vidom, dijaliznim pacijentima, te djeci s poteškoćama u razvoju”, za N1 ističe Saliha Rokša, PR Udruženja Pomozi.ba.

Iz Fonda solidarnosti su za N1 potvrdili da je u 2021. godini na liječenje u inozemstvu upućeno 319 pacijenata, kao i 286 pacijenata u prvih 10 mjeseci 2022. godine. Troškovi liječenja u inozemstvu za 2021. godinu iznosili su 11.855.987 KM, a za 2022. godini su planirani u iznosu od 12.000.000 KM, što pokazuje da nema odgovora na sve veći broj zahtjeva za liječenjem van naše zemlje. Upućivanje pacijenata na liječenje vrši se na osnovu izdate saglasnosti od strane nadležne komisije, imenovane od strane Federalnog ministarstva zdravstva, a građani se liječe u Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

Oboljenja zbog kojih se može uputiti na liječenje su: urođene srčane mane kod djece koje se mogu liječiti operativnim putem, oboljenja iz oblasti dječije onkologije – transplantacija koštane srži kod djece, neurohirurška oboljenja djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti neurohirurškom operacijom gama knife, true beam i cyber knife,
embolizacija, stentiranje i koilovanje krvnih sudova, tumori oka kod djece i odraslih; ekstenzivne opekotine preko 60% površine, oboljenje jetre, bubrega, pankreasa, srca, rožnice kod djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti transplantacijom, oboljenja kod odraslih koja zahtijevaju transplantaciju koštane srži, elektrofiziološka ispitivanja kompleksnih aritmija sa eventualnom radiofrekventnom ablacijom i oboljenja kod djece izuzetno rijetkih patologija, odnosno oboljenja sa niskom incidencom (jedan na milion stanovnika), ukoliko se radi o jedinom oboljenju, odnosno ukoliko bi liječenje u inostranstvu dovelo do potpunog izlječenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!