Karić: Kritiku uvijek prihvatam konstruktivno

Vijesti 09. aug 202419:21 > 20:33 0 komentara
F.Z./N1

Sa gradonačelnicom Sarajeva i potpredsjednicom SDPa, Benjaminom Karić, razgovarali smo o brojnim projektima koji su važni za grad, ali i onima koji su na čekanju iako su davno trebali biti završeni. Pitali smo je gdje završio “Sarajavski dijamant” koji je izazvao brojna negodovanja građana, te hoće li se i kada riješiti problem “prljavog grada”? Zašto se brojni radovi na putnoj infrastrukturi izvode u jeku turističke sezone?

Brojni su projekti važni za grad Sarajevo, neki koji su u završnim fazama, a i neki koji su najavljeni da će biti završeni. Ono što je slaba tačka Sarajeva je problem sa odlaganjem smeća, što je najizraženije u toku turističke sezone.

“Grad Sarajevo ove godine obara rekorde u broju turista i to je nešto lijepo i pozitivno. Svake godine imamo sve više sadržaja koji privlače turiste. Bitno je građanima pružuti dobre komunalne djelatnosti, ali Grad Sarajevo nije zadužen za njih. Mora se znati šta je čija djelatnost. Ne trebamo bježati od aktuelnih tema i problema i zato sam kao gradonačelnica pozvala kolege da vidimo na koji način u okviru svojih resora možemo pomoći. Svi zajedno moramo raditi na tome da riješimo problem”, rekla je Karić za N1.

“Ne možemo tražiti problem samo u jednoj instituciji”

U isto vrijeme, iz godine u godinu se rekonstrukcija putne infrastrukture radi u jeku turističke sezone. Gradonačelnica Sarajeva je govorila na ovu temu.

“Sve ono što je pozitivno treba pohvaliti. Rekonstrukcija je sjajna i mislim da mi građani to trebamo podržati. Trebamo biti i malo strpljiviji. Bila sam na otvorenju Olimpijskih igara, u Parizu su isto tako radovi. Ljeto je period koji je najbolji za građevinske radove”.

Karić je dalje govorila o sigurnosnoj situaciji u gradu.

“U toj oblasti moramo da se udružimo i popravimo situaciju. Vrlo je loše samo u samo jednoj instituciji tražiti problem. Kada govorimo o sigurnosti moramo govoriti i o socijalnim službama i obrazovnom sistemu, pa i sudstvu. To je pitanje više institucija koje se moraju unaprijediti”.

“Rekonstrukcije fasada radimo za ljepše lice našeg grada”

Rekonstrukcija fasada je problem koji se počeo intenzivnije rješavati nakon što je nekoliko građana povrijeđeno obrušavanjem dotrajalih fasada. Trenutno se radi na rekonstrukciji nekoliko fasada u gradu, između ostalog i rekonstrukcija fasade Gospođicine kuće, ali i početak rekonsrukcije fasade na Srednjoj školi na Drveniji.

“Gospođicina kuća će biti gotova do kraja ovog mjeseca. Srednja škola na Drveniji će promijeniti cijelu razglednicu našeg grada. Nastavljamo sa rekonstrukcijom fasada u ulici Zelenih Beretki. Ovo je projekat koji je zaista za ljepše lice našeg grada i potrudit ćemo se da to uradimo za što više fasada u gradu”, kazala nam je Karić.

Rekonstrukcija fasade na Gospođicinoj kući je najavljena još 2021. godine. Pitanje je zašto nije završena.

“Jučer sam postavila to pitanje izvođaču radova. Dobila sam odgovor da se radi o posebnim materijalima sa kojima se vrši obnova. Materijali su vrlo osjetljivi i prilikom rada temperature ne smiju biti previsoke. Ti crteži se završavaju i nadam se da ćemo imati prelijep prizor krajem mjeseca”.

Dugo se čekalo na početak izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi. Iako je bilo najavljeno da će izgradnja početi na proljeće ove godine, kamen temeljac će biti postavljen 19. augusta.

“Čekali smo urbanističku i građevinsku dozvolu. Kamen temeljac ću zajedno sa svojim kolegama položiti ovog mjeseca. To je jedan početak onoga o čemu maštamo, kvart muzeja”.

N1

“Kritiku uvijek prihvatam konstruktivno”

Karić je komentarisala i probleme sa otvorenjem objekta Vidikovac na Trebeviću koji je urađen u vrijeme prethodne uprave Grada Sarajeva.

“Uočila sam čitav niz nepravilnosti u izgradnji objekta. Nedavno smo dobili odluku tužilaštva da se urbanistička dozvola ne dovodi u pitanje. To je bio predmet koji je vodio Ured za borbu protiv korupcije. Ono do čega sam došla su nepravilnosti koje sam uočila prilikom izgradnje samog objekta. To jesam prijavila i vjerujem u rad Tužilaštva Kantona Sarajevo”. 

“Sarajevski dijamant” zbog kojeg su negodovali brojni građani je bio poklon gradu. Bio je postavljen na Baščaršiji, a premješten je kod Olimpijskog bazena.

“Nije mu bilo mjesto na Baščaršiji. Divan je gest, poklon jedne firme Gradu Sarajevu, ali lokacija je bila potpuno pogrešna. Poslušala sam sugrađane. Sada je u blizini Olimpijskog bazena. Sigurna sam da ćemo u toku novogodišnjih praznika pronaći neku lokaciju gdje će izgledati bolje. Voljela bih kada se radi o važnim temama da građani reaguju sa istim žarom kao što je to bilo u slučaju Sarajevskog dijamanta, a i da vlast sa istim žarom posluša građane”, rekla je Karić za N1.

Grad godinama unzada podržava brojne kulturne manifestacije, a tu je naravno i Sarajevo Film Festival.

“Svake godine kažem, ali ovo će biti najbolji SFF do sad. Opravdavamo status UNESCO grada filma. Bogat je program. Sarajevo je ove godine izdvojilo najveći iznos za organizaciju i blistat će”.

Gradonačelnica Karić je komentarisala i optužbe za populizam koje dobija.

“Ja zaista to ne gledam negativno. Kada se prihvati neka javna funkcija mora se biti spreman na radovanje kada građani nešto pohvale, ali se mora biti spreman i prihvatiti kritiku. Kritiku uvijek prihvatam konstruktivno i trudim se da korigujem ukoliko vidim da nešto ne radim kako treba”.

“Dostojanstveno predstavljam Bosnu i Hercegovinu”

Posljednjih dana se problematizira i posjedovanje diplomatskog pasoša, koji Karić po samoj funkciji gradonačelnice zakonski ne pripada, a dobila ga je u vrijeme mandata Bisere Turković. Postoje posebni slučajevi kada osoba može dobiti taj pasoš, a to je kada ministarstvo procijeni da je određena osoba od posebnog interesa za BiH.

“Sve je bilo u skladu zakonom i procedurama. Ja kao načelnica u diplomatskim krugovima ne predstavljam samo Sarajevo, nego i BiH. U mom mandatu je prvi put je potpisan Sporazum o saradnji sa Rimom, prvi put su se susreli gradonačelnici Pariza i Sarajeva, uspostavljena je saradnja sa gradonačelnicima Washingtona i New Yorka. Ljudi me mogu voljeti ili ne voljeti, ali zaista dostojanstveno predstavljam BiH”.

Objavljena je vijest da će Sarajlije za Novu godinu zabvaljati hrvatska pop zvijezda Severina.

“Dosta je informacija u medijima. Koncerti će biti dvije noći. 30.12.  nastupaju Salvatore Ganacci i Sara Jo, a 31.12. Severina i Adi Šoše”, zaključila je gradonačelnica Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!