Gradonačelnik Zavidovića: Sporazum “Šestorke” u ZDK je nevažeći

Vijesti 21. dec 202220:20 0 komentara
Facebook

Gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović na Facebooku komentarisao je imenovanje novog saziva Vlade Zeničko-dobojskog kantona napisavši da je sporazum nevažeći.

Mujanović podsjeća da je ranije dogovoreno da “šestorka” formira vlast i da je moguće da se dodaju novi članovi u koaliciju samo uz izričitu saglasnost ostalih članova. S obzirom na to da je HDZ dodat kao dio koalicije i to bez saglasnosti NES-a, kako to tvrdi, Mujanović to je problem.

“Potpisana programska koalicija, pored ostalog, podrazumijevala je i da se u novoformiranu skupštinsku većinu i u novi saziv Vlade Zeničko-dobojskog kantona ne uvode drugi politički subjekti bez saglasnosti svih političkih stranaka – potpisnica programske koalicije. Obzirom da je bez konsultacija, bez koncenzusa svih političkih partnera, a nečijom samovoljom uvedena još jedna politička opcija potpisani sporazum šest stranaka je nevažeći”, napisao je Mujanović.

Također, Mujanović ističe da je problem nastao i u samom NES-u.

“Cijeneći dobre rezultate Ministrice Azre Sinanović iz mandatnog perioda 2019. – 2022. godine, te imajući u vidu da je Gradska organizacija NES-a Zavidovići dala prijedlog da Azra Sinanović bude ministrica i u novom sazivu Vlade Zeničko-dobojskog kantona podržavao sam taj stav i nastojao da u Vladi Zeničko-dobojskog kantona imamo ministricu koja je u potpunosti odgovorila povjerenom amanetu i brinula o potrebama građana Zavidovića. Azra Sinanović je zajedno sa stranačkim kolegom i skupštinskim zastupnikom iz prethodnog mandata Samirom Karahasanovićem doprinijela uvećanju Budžeta Grada Zavidovići za nekoliko miliona konvertibilnih maraka. Gradska organizacija NES-a Zavidovići predložila je i mene za poziciju ministra ali sam se zahvalio na povjerenju i ostao na poziciji gradonačelnika, iako je pozicija ministra veoma primamljiva”, naveo je Mujanović.

Potom je kritikovao i samog predsjednika NES-a.

Iznenađen sam činjenicom da je na poziciju ministra iz Zavidovića, ispred Narodnog evropskog saveza, predložen Samir Šibonjić. Samir Šibonjić nema podršku Gradske organizacije NES-a Zavidovići, nema podršku Kantonalnog odbora i Regionalnog odbora, niti je imao moju podršku u svojstvu pregovarača. Njega je na ovu poziciju predložio Predsjednik stranke Narodni evropski savez Nermin Ogrešević samovoljno.
Shodno navedenom a i obzirom da nisam zadovoljan stranačkom kadrovskom politikom i kadrovskim rješenjima, neredovnim održavanjem sastanaka predsjedništva stranke na kojima bi bili potvrđeni kandidati za pozicije ministara odstupio sam s pozicije glavnog pregovarača. Na tu poziciju Predsjednik stranke Nermin Ogrešević imenovao je Samira Šibonjića koji se vodio vlastitim interesima i željom za ministarskom pozicijom.
Ukoliko se imenuje ministar ispred Narodnog evropskog saveza u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, ne uvažavajući stavove Gradske organizacije NES-a Zavidovići i Kantonalnog odbora stranke podnijet ću ostavku na sve pozicije i na članstvo u Narodnom evropskom savezu a o svom daljem političkom djelavanju konsultovat ću se sa najbližim saradnicima i prijateljima”., dodao je.

Mujanović je informisao javnost da neće uticati na formiranje eventualne nove većine u Gradskom vijeću Zavidovići a imajući u vidu promjenu političkih snaga na državnom nivou i na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!