Gratz: Rješenje DF-a ide u korist “Trojke” i HDZ-a, Nikšić premijer i nema SDA

Vijesti 07. apr 202318:01 3 komentara

Dennis Gratz, zastupnik Demokratske fronte u Federalnom parlamentu, kazao je za N1 da bi prijedlog njegove stranke za izmjene Ustava FBiH "išao u korist 'Trojci' i HDZ-u". Po ovom prijedlogu, dodao je Gratz, lider SDP-a BiH Nermin Nikšić bi "prekosutra postao premijer Federacije" i ne bi bilo SDA. Gost Dana uživo ocijenio je, bez obzira da li će visoki predstavnik Christian Schmidt ponovo intervenisati, kako je međunarodna zajednica postala ozbiljan izvor nestabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Demokratska fronta predlagala je izmjene Ustava Federacije, kako bi se omogućilo formiranje entitetske vlade. Jeste li ovo rješenje dostavljeno visokom predstavniku Christianu Schmidtu?

Po mojim informacijama, jeste.

Zašto “Osmorka” izbjegava ovu temu?

Zaista sam zbunjen potezima nekih mojih kolega iz građanske opcije, ne razumijem zašto ovo rade. Oni su dio priče koja je u ovom trenutku antigrađanska.

Nije li demokratski da onaj koji ima većinu da dobije mandat?

Vi imate dvodomno uređenje entiteta FBiH u kojem funkcija drugog doma upravo jeste da se izbjegne dominacija. Ja jesam za građanski model gdje važi princip jedan čovjek jedan glas. Nakon intervencije Schmidta 2. oktobra imali ste situaciju u kojoj su delegati izabrali Refika Lendu i on ima potpuno pravo. Ne znam sjećate li se prije nekoliko godina kao je HDZ BiH bio u istoj poziciji i oni su se pozivali da je to njihovo ustavno pravo.

Da li je ovo onemogućavanje provedbe izbornih rezultata?

Izborni rezultat nije samo Predstavnički dom. Izborna volja građana nije bila to što “Trojka” šalje signale Schmidtu da za njih završi. U našem prijedlogu ima opcija prijevremenih izbora, kada se političke stranke ne mogu dogovoriti. Ja ne branim poziciju SDA i Lende nego branim princip. Isto tako bih branio princip kada Stojanović ili Bradara ne bi dali saglasnost. Oni (Trojak) čekaju intervenciju Schmidta, ne znam šta će odlučiti, ali znam da je međunarodna zajednica postala ozbiljan izvor nestabilnosti u Bosni i Hercegovini. U vrlo smo čudnoj situaciji gdje stranke “Trojke” čekaju na Schmidta da on nešto za njih završi. Volio bih da, zaista, kolege i koleginice iz “Trojke” poslušaju današnju poruku visokog predstavnika, on je pozvao sve da se dogovore.

Da li su SDA i DF u koaliciji?

Mi nismo u koaliciji. Mi smo jučer podržali SBiH i NES. DF nudi rješenje koje je trajno i išlo bi u korist “Trojci” i HDZ-u, Nermin Nikšić bi prekosutra postao premijer i ne bi bilo SDA.

Zašto je onda vaše rješenje neprihvatljivo “Trojci”?

Ne znam. Mi zaista nudimo konstruktivno rješenje. Stalno se imputira da neko blokira ili ne blokira. DF jedini zna i ima viziju šta će sa ovom zemljom. Želimo da BiH bude ista zemlja i da ima iste principe koji se primjenjuju u Njemačkoj i SAD-u. Zašto nam predstavnici međunarodne zajednice to onemogućavaju?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare