GREVIO: BiH treba osigurati usklađenost sa Istanbulskom konvencijom

Vijesti 08. nov 202212:05
Fena

U svom prvom izvještaju o osnovnoj evaluaciji Bosne i Hercegovine, Grupa eksperata Vijeća Evrope za akciju protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO) ističe pozitivne zakonske i političke mjere koje su uvele vlasti zemlje, ali također navodi mjere potrebne kako bi BiH ispunila zahtjeve iz Istanbulske konvencije.

U izvještaju GREVIO pozdravlja politike za osiguranje rodne ravnopravnosti, “uključujući rodno osjetljivo budžetiranje u ministarstvima na državnom i entitetskom nivou i uspostavljanje kontakt osoba za rodnu ravnopravnost“.

Također se ističu pozitivni koraci, uključujući donošenje novih zakona kojim se uvode krivična djela prisilnog sakaćenja genitalija, prisilne sterilizacije, uhođenja, seksualnog uznemiravanja i prisilnog braka,” navodi se.

GREVIO je također pohvalio pružanje specijalističke podrške žrtvama u postupcima nasilja u porodici putem “osobe od povjerenja” koja pomaže žrtvama i prisustvuje svim njihovim sastancima i saslušanjima pred javnim institucijama, uključujući policiju i sudove.

Međutim, bazirajući svoje nalaze na informacijama dobijenim od vlasti, civilnog društva i drugih izvora, uključujući posjetu Bosni i Hercegovini, identificirani su određeni izazovi koji zahtijevaju, kako se navodi, “hitno djelovanje” vlasti kako bi se se osigurala usklađenost sa Konvencijom.

GREVIO poziva bh. vlasti da izmijene zakone koji tretiraju seksualna krivična djela u zakonodavstvu države, entiteta i Brčko distrikta “kako bi u potpunosti uključili pojam nedostatka slobodnog pristanka, kako to zahtijeva Istanbulska konvencija, i da preciziraju vrstu seksualnih radnji bez pristanka koja su kriminalizovana u skladu sa konvencijom”.

Ističe se da je potrebno da bh. vlasti usvoje mjere kako bi se osiguralo da se zakon po pitanju bilo kakvog krivičnog djela seksualnog nasilja primjenjuje i u slučajevima “kada su u pitanju bivši ili sadašnji supružnici ili partneri, i kako bi se osigurale proporcionalne i odvraćajuće sankcije za sve seksualne radnje bez pristanka žrtve, bez obzira na lična svojstva”.

GREVIO također poziva vlasti da uspostave centre gdje bi bile upućene žrtve silovanja ili seksualnog nasilja, koji pružaju “neposrednu medicinsku njegu, traumatsku podršku, forenzičke preglede i psihološku pomoć od strane kvalifikovanih stručnjaka, u skladu sa standardima sporazuma”.

Što se tiče prava na starateljstvo i posjete, GREVIO apeluje na vlasti da preduzmu “prioritetne mere” kako bi se osigurala bezbjednost žrtava i njihove dece i kako bi se “razbio krug moći i zloupotrebe” koji vrše počinioci”, navodi se.

Ističe se također da BiH “mora osigurati da jedna ili više telefonskih linija za pomoć žrtvama svih oblika nasilja nad ženama budu dostupne na cijeloj teritoriji, danonoćno, potpuno besplatno i uz poštovanje povjerljivosti i anonimnosti“.

Na kraju se navodi da će na osnovu ovog izvještaja Komitet koji čine predstavnici država potpisnica Konvencije u decembru ove godine objaviti svoje preporuke Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad