Grlić Radman: Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati

Vijesti 16. jun 202113:221 komentar
Izvor: N1

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je u srijedu kako su za stabilnost regije ključne tri stvari - poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova 1990-ih.

“Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non papera koji su bili usmjereni u tom pravcu”, rekao je Grlić Radman, prenosi Hina.

On smatra da se povjerenje može postići iskrenim razgovorima, rješavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama.

Govoreći o BiH, kazao je kako je Bosna i Hercegovina zarobljena između dviju političkih tendencija – centralizma odnosno unitarizma i separatizma.

“To podriva temelje stabilne BiH i negativno se odražava na položaj hrvatskog naroda u BiH”, istaknuo je.

Ponovio je stav Zagreba da BiH treba provesti reformu izbornog zakona koja, kako kaže, ide u smjeru eliminacije bilo kojeg oblika diskriminacije i kršenja jednakopravnosti.

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska “iskreni zagovaratelj” euroatlanskog puta BiH i da na svim međunarodnim forumima drži BiH u fokusu, jer joj je u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna susjedna država.

Hrvatski ministar također je kazao kako Hrvatska potiče posljednje članice EU-a da priznaju neovisnost Kosova.

“Hrvatska potiče ostalih pet članica EU-a da priznaju Kosovo, jer bi to pridonijelo stabilizaciji regije i samoga Kosova”, izjavio je novinarima Grlić Radman koji sudjeluje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi na kojoj će se razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar