Gruhonjić: Ne dolaze dobra vremena. Treba biti prije oprezan nego se nadati kao što smo to radili 1991. godine

Vijesti 08. maj 202418:50 > 20:21 0 komentara
N1

Mjesecima traje hajka na profesora novosadskog Filozofskog fakulteta Dinka Gruhonjića. Naime, Dinko Gruhonjić i njegovi kolege, deklarisani antifašisti i slobodnomisleći ljudi iz Vojvodine izloženu su svakom vidu nasilja. Prijećeno mu je i smrću. "Plašim se za sebe, porodicu i sve ljude koji misle svojom glavom u Srbiji i imaju hrabrosti da o tome javno govore, da ne dolaze dobra vremena i da ovaj režim polako iz autoritarnog klizi u totalitarizam", rekao je Gruhonjić u Dan uživo Gruhonjić.

Prijetnje smrću

Kako podnosite sve udare kojim ste mjesecima izloženi? Da li vas je strah?

Ovo je do sada u mojoj karijeri nezabilježena hajka koju je predvodio državni vrh Srbije o čemu svjedoče i činjenice da je šef poslaničke grupe Naprednjaka Milenko Jovanov sa skupštnske govornice uputio šovinsitičke uvrede na moj račun da bi samo nekoliko sati nakon toga na zgradi u kojoj živim s porodicom, pojavili grafiti u kojima se poziva na moju likvidaciju. Također predsjednika Srbije Aleksandar Vučić je na press konferenciji krajem marta rekao kako niko ne smije da mi fizički naudi, a potom se obrušio sa nizom šovinstičkih uvreda i laži na moj račun čime je pospješio tu hajku. Jučer me je GO SNS-a u Novom Sadu proglasio kandidatom ujedinjene opozicije na lokalnim izborima u Vojvodini što nisam, to notorna radikalska laž gdje su me opet u saopštenju nazvali srbomsrcem, ustašom i sličnim epitetima. Tome smo moja porodica, studneti i ja izloženi klasičnom državnom teroru.

Hajka je počela fabrikovanjem vaših izjava, šta ste vi ustvari rekli prije godinu dana?

Ja sam prvog aprila 2023. na Dan šale rekao da mene preko 20 godina u Srbiji zovu Sabahudin i tvrde da je to moje prvo ime. Ja nemam ništa protiv Sabahudina, ali u sSbiji kada se koristi muslimansko ime, bošnjačko ime, to je automatski znak da vas etnički denunciraju i da ne trpe ‘drugost’ i ‘drugačijost’ pogotovo kada je islam u pitnaju, u šta smo se uvjerili u BiH ‘90-ih godina. Inače su mi tog Sabahudina prišili prvo neonacisti iz organizacije Nacionalni stroj 2005. godine, a potom preuzeli i ovi ostali uključujući i pripadnike vladajućeg režima i njihove visoke funkcionere. Rekao sam da nema potrebe da izmišljaju Sabahudina kada se već zovem Dinko Gruhonjić, a poznato je da je upravitelj koncetracionog logora Jasenovac bio ustaški zlotvor Dinko Šakić. Onda su oni isjekli taj video snimak na mjestu gdje samo autoironizirao na sopstveni račun vezu sa ustaškim krvolokom i proglasili da ja slavim Dinka Šakića, ratnog zločinca iz Jasenovca. To je jedna potpuno patološki izvrnuta stvarnost i to je ono što je princip Vučićevog režima, da kao u Kafkinom procesu antifašite proglašavate fašistima.

“Haranga u dosluhu sa SNS-om”

Da li je završena akademska procjena na vašem fakultetu i koji su rezultati. Jeste li prekršili etički kodeks?

Prijava za govor mržnje je odbačena, a podnijeli su je tzv. studetnski predstavnici koji su u dosluhu sa SNS-om organizovali četverodnevnu blokadu Filozofoskog fakulteta i pustili u zgradu huligane jer u toj grupi tzv. studenata je bilo ponajmanje studenata. Jedan od kolovođa te grupe je imao majicu slikom Legije prilikom upada na fakultet. Sve poslije je bila haranga, ali i ogromna solidarnost u Srbiji, regionu i svijetu.

Je li vam se predsjednik Srbije ikada nakon toga obratio ili na svojim svakodnevnim obraćanjima javnosti poslao još neku poruku?

Koliko je meni poznato nije i nadam se da će tako ostati. I ja i građani Srbije smo prezasićeni njegovim porukama jer iskače iz ekrana čim upalite televizor. Rekord je bio da je 86 različitih TV stanica u Srbiji prenosilo u istom momentu nekakvu Vučićevu press konferenciju. To sve više liči na kineski model.

“Srbija je kineska kolonija”

Kako komentarišete dešavanja oko posjete kineskog predsjednika. Na društvenim mrežama se može pročitati da je Srbija u teškoj finansijskoj situaciji i da treba pomoć Kine zbog toga ovakav spektakularan doček. Šta mislite šta je pozadina ovog susreta?

Pa pozdana je to da je Srbije u dobroj mjeri već kineska kolonija da imamo mnogo kineskih kompanija koje dobijaju najveće infrastrukturne poslove –  vlasnici su rudnika u Boru, grade autoputeve, mostove i tunele po Srbiji. S aspekta Vučićevog režima logično je da se bira takav partner jer javnost u Srbiji nema pojma kakvi su to ugovori i kako je moguće da se u Vojvodini da toliko stotina hektara zemlje kompaniji Ling Long da gradi u plodnoj banatskoj ravnici. S druge strane, Kina kao velika sila ima svoje strateške ciljeve. Tu ne postoji ljubav kako to Vučić želi da predstavi, nego isključivo interesi. A Srbija se, pored toga što je ruski proxi na Zapadnom Balkanu, nameće zajedno s Orbanovim populističkim režimom u Budimpešti i kao meki trbuh Evrope za prodor Kine na ovaj kontinent.

Serbian Presidential Press Service via AP/Tanjug

Kako će se završiti ova histerična kampanja protiv vas, šta mislite da će se u konačnici desiti?

Mislim da se ta kampanja neće nikada zavrišti dok god je naprednjački režim na vlasti. Oni pod maskom nacionalnih interesa, sakrivaju kriminal i korupciju te odgovornost za ratne zločine 90-ih. Nadam se da se neće ostvariti crni scenarij. Ja ću ostati fokusiran na svoju bezbjednost i nastaviti se oprezno kretati po svom gradu prvi put u životu.

“Dodik je prevrtljiva osoba”

Jučer sa otvaranja Arnaudija džamije u Banjoj Luci pozivi na suživot, pa Dodik kaže kako je rušenje Arnaudije bilo greška i kako mir jedino možemo izgraditi zajedno, kako komentarišete ovakve izjave, nakon svih onih od ranije da ne može disati isti zrak sa Bošnjacima, prijetnjama otcjepljenjem RS, da ništa neće biti isto nakon usvajanja rezolucije o genocidu…

Čisti cinizam da se Dodik pojavi na otvaranju džamije u rodnoj Banjaluci nakon svega što je uradio na rušenju koncepta BiH, suživota, multietičnosti, interkulturalnosti BH koja je ubijana na brutalne i sada na neke navodno suptilnije načine, sistematično. Dodik je vrlo akitvan saučesnik u tome. Očigledno je da nema baš mnogo problema sa savješću. nije m uproblem da izjavi tako nešto na otvaranju Arnaudije, a poslije da izjavi da ne može da dijeli isti vazduh sa Bošnjacima i s kim već. On je prevrtljiva osoba. Sjećamo ga se 90-ih kada nije bio na strani koji su ubijali BiH, i u prvom mandatu kada je na američkim tenkovima s dva poslanika postao premijer RS, iz vremena kada je govorio da je u Srebrenici počinjen genocid i evo vidimo ga sada kada je jedan od glavnih negatora genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i jedan od glavnih saučesnika u proglšavanju cijelog srpskog naroda kao genocidan, što je još jedan zločin prema sopstvenom narodu.

ELVIS BARUKCIC / AFP

Treba li ozbiljno shvatiti izjave političkog vrha Srbije i entiteta RS da ništa više neće biti isto nakon što bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici. Ljiudi žive u strahu od rata, ima li razloga za to? 

Ne mogu da prognoziram takve stvari, ali to će zavisiti od međunardnih okolnosti. Srbija danas spram Srbije iz vremena Miloševića je u vojnom smislu i svakom drugom, daleko slabija nego što je bila tada i na takvu ratnu avanturu nije spremna niti ima moć da izvede. Ali, ukoliko ima podršku nekih drugih totalitarnih režima, prije svega mislim na onaj u Kremlju, ne treba isključiti ni takvu mogućnost. Bolje biti oprezan, upozoravati, nego se nadati kao što smo se nadali 91. i 92. da neće baš kod nas pući u Bosni s obzirom da je srce Jugoslavije. A nismo bili svjesni da je u tome bila cijela poenta jer su ubijali cijelu Jugoslaviju, a da bi je ubili morali su ubiti BiH. Savjetovao bih prije oprez nego nadu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!