Gužve na pijacama na Badnji dan: Sve je skuplje, ali ničeg ne smije da fali

Vijesti 06. jan 202315:06 0 komentara
N1

Velika gužva, ali dobro raspoloženje u Banjaluci. U toku su posljednje pripreme za proslavu Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika pa je na ulicama užurbano, a posebno je bučno na Tržnici. Prije podne najviše su pazarile domaćice, a najveća gužva bila je pred ribarnicom.

Posljednji sastojci za predstojeću večeru koja je obavezno posna, najljepši su kad su svježi. Osim ribe, pazare se i ostali proizvodi koji će se naći bilo na večerašnjoj, ili na sutrašnjoj trpezi.

N1

Jedna Banjalučanka koju smo zatekli u redu pred ribarnicom kaže kako veliki praznik dočekuje s puno radosti. Na posnoj trpezi kaže naći će se riba, gnječeni pasulj.

“Ja sam s Ozrena i ponosna sam što se držim te tradicije koje su se moji roditelji držali”, kaže nam ponosno.

Cijene su, priznaje, veće nego ranijih godina, pa napominje da bi Božić trebao biti prilika svima da budu humaniji.

Pasulj koji će večeras biti na mnogim stolovima u Banjaluci košta oko šest maraka po kilogramu. Krompir dvije. Mnogi će zasladiti pitom od jabuka, a cijena kilograma jabuke je od marke do dvije marke.

Za večerašnju trpezu najskuplja je riba. Losos je oko 42 marke, brancin i orada oko 35. Očišćeni šaran oko 18, pastrmka oko 13, a najjeftiniji oslić je do sedam maraka po kilogramu, girice su oko tri marke.

Osim za večeru kupuje se i za Božićni doručak. Jedna Banjalučanka u prolazu kaže, na njenoj trpezi za ovaj dan mora biti sve kako ide – supa, sarma, pita, pečenje, a centralno mjesto imaće česnica.

“A u česnici novac? – Naravno, novac za sljedeću godinu, za sreću i podoricu”, kaže nam.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!