Hadžibegić za N1 ispričao kako je saznao da će postati selektor “Zmajeva”

Vijesti 04. jan 202320:50 1 komentar
N1

Novi selektor nogometne reprezentacije BiH Faruk Hadžibegić večeras je u Pressingu govorio o tome kako je postao selektor, atmosferi koja ga je dočekala i planovima za budućnost.

“Prvo moram smiriti situaciju u kući jer mi je supruga kritičar fudbalski. Fudbal je meni razonoda i neka motivacija za nešto lijepo. BVolio bih da doživimo uspjeh odlaska i atmosferu kao na Svjetskom prvenstvu”, kazao je Hadžibegić na početku.

Niste imali protukandidata? Kada ste saznali da ćete biti selektor?

To traje nekih 15-20 dana, prvi kontakt je bio sasvim neformalan kada me FS BiH vratio na ambasadorsku funkciju koju sam imao prije, kada je dolazio trofej u Sarajevo odakle je krenuo za SP u Kataru. Tada mi je bila čast i zadovoljstvo da mene FS BiH pozove da budem kao domaćin gostima iz Brazila i FIFA-e koja je sve organizovala. Čisto onako tada je bila priča “šta radiš, gdje radiš, koje su ti ambicije?”. To su bili članovi Izvršnog odbora, čisto onako neformalni razgovor koji sam ja shvatio kao neki interes. To je neko moje mišljenje. Ja sam ove godine bio na koncertu Halida Bešlića za Novu godinu, naveče sam dobio poziv: Gdje si? Sutra sam se vratio avionom u Sarajevo. Razgovarali smo, vidio sam da voda ide na moj mlin. Kada je zvanično saopšteno da Petev neće ostati na klupi, shvatio sam da je to gotova stvar za mene“, kazao je Hadžibegić.

Da li je fer tretman prema Petevu?

Da li mislite da je fer što su uradili Vahidu Halilhodžiću? Ancelloti je osvojio Ligu prvaka pa su ga otpustili. Ja mogu da razumijem Peteva pefektno. Nije ugodno kada ti ne produže ugovor, posebno kada te smjene. Teško je biti tu politički korektan jer u ovom momentu sam dobio ulogu koja me zadovoljava. Ja sam presretan, ali se istog momenta stavim u ulogu šta da se meni desilo“.

Očekujete li bojkot nekih igrača?

Apsolutno nikakav. Ja sam ponosan na te momke jer je skoro svaki dao podršku ili mišljenje. Zbog čega bi igrači bili protiv jednog selektora koji dolazi? To je jedna sportska odluka, profesionalna koju su donijeli u tom momentu. Život ide dalje. Nemam ja problem s tim, šta će biti i kako će biti. Ne razmišljam ja na taj način. Ja sam trener, ovo je moje reprezentacija, moj grad, država. Koja je nova energija? Pa nismo isti, pokušat ću na svoj način da napravimo i nastavimo sa dobrim rezultatima“, kazao je.

“Volimo kada je pozitivna kritika, ali kada dođe nezgodna tema, to je sastavni dio života i posla kojima se bavimo. Mislim da komunikacijom mnogo lakše riješavamo sve. Ja respektujem mišljenje svih i posao koji rade svi, ali ja to ne smatram ličnim. Ja imam svoj put”.

Poruka za one koji misle da niste trebali selektor?

Ja nemam kome da se pravdam, ja ću raditi svoj posao najbolje što znam i najbolje što mogu. Ja ako budem prvi na kraju grupe, ljudi će reći svaka čast. Ako budem loš, doći će neki drugi“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare