Počelo istraživanje: Krije li voda tijela 100 mučki ubijenih Mostaraca?

Vijesti 15. nov 202213:29 1 komentar
N1

Specijalna jedinica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), odnosno njihov ronilačko-alpinistički tim, članovi i istražitelji Instituta za traženje nestalih danas tragaju za posmrtnim ostacima Mostaraca za koje se vjeruje da se nalaze ispod vještačkog jezera u kopu Vihovići.

“Među 7.500 nestalih lica u BiH za kojim tragamo je i ono što očekujemo vezano za ovo vještačko jezero. Očekujemo da bi ovdje moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih i bačenih u jezero. Ostali su teži slučajevi, među njima je i ovo jezero. Došlo je vrijeme, provjeravali smo, prostor se otvorio i vrijeme je da to uradimo uz pomoć SIPA-e i MUP-a HNK-a. Zahvaljujući roniocima, pretražit ćemo i eventualno otkloniti dilemu koju imamo. Više lica je potvrdilo da je ovdje masovna grobnica. Operacija će trajati mjesec dana, ovo su predradnje. U narednom periodu će se kvalitetnije odraditi ova lokacija”, rekao je Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale BiH.

Institut za nestale radi danima, a dosad su, kako je rekao, ostvareni odlični rezultati.

“Prezadovoljni smo sastavom rukovodstva i odlučnošću da istrajemo u humanom poslu. Institut je jedinstven u svijetu. Ono što smo uradili, niko dosad u svijetu nije. Pronađeno je 80 posto nestalih osoba. To je 24.500 nestalih čiji su ostaci predani porodicama. Ukupno 27 hiljada je ekshumiranih. Imamo mnogo nepoznatih osoba širom Bosne i Hercegovine u mrtvačnicama. Nedostaje, kako rekoh, još 7.500 lica. To govori o kakvom je zlu riječ i šta se sve dešavalo”, dodao je Hadžiomerović.

“Jedinstveni smo po tome u svijetu, pronađeno je 80 posto nestalih osoba poslije agresije koja se desila na BiH. Ne smijemo biti zadovoljni jer pred nama je još veliki posao. Institut još traga za 7.500 ljudi u BiH, za prostor bivše Jugoslavije je 11.000”, kazao je.

“Ostali su nam teži slučajevi kao što je ovaj u Mostaru, prema operativnim saznanjima ovdje je dovedeno 80 do 100 Mostaraca, ubijeno i izbačeno u vještačko jezero. Angažovana je specijalna jedinica SIPA-e, ronioci koji su jučer i danas pretraživali ovo jezero kako bi uzeli sve elemente da naprave projekat koji bi u nekom vremenu kada uslovi dozvole krenulo se i radilo kako oni predviđaju mjesec dana. Postoje i druge varijante kao isušivanje jezera ako se mogne dogovoriti sa gradom, kao što smo radili u Višegradu na jezeru. Ne smijemo biti zadovoljni onim što je urađeno, ne smijemo ignorisati informacije koje smo dobili od izvora i želimo otkloniti svaku dilemu kada je u pitanju ovo jezero”.

“Danas su samo uzimani elementi, do koje dubine je vidljivo, koja je površina jezera, oni sada moraju taj projekt raditi i dobiti saglasnost. Na nama je da pokrenemo zahtjev za ekshumaciju kako bi nam Sud i Tužilaštvo odobrili nastavak projekta”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare