Hafizović za N1: Neće sama dova spasiti Palestince bez konkretnih poteza

Vijesti 12. maj 202120:21 > 21:06 3 komentara
N1

Akademik i teolog Rešid Hafizović večeras je za N1 govorio o aktuelnim prilikama i odnosima u svijetu u jeku sukoba Hamasa i izraelskih vlasti, te refleksiji stanja na BiH.

“Oni koji se pozivaju na vjeru i čine takve stvari koje nemaju veze s vjerom, nemaju pojma o vjeri. Ne znaju šta je vjera”, kazao je Hafizović na početku i dodao:

“Vjera je uvijek najpodatnija, kao metafizički dar, kao božansko dobro koje se daje ljudskoj civilizaciji da bi se pripitomila. Ko hoće iz ovoga božanskog može izvući i neke druge stvari, dobre”.

“Religija u pozadini”

O religiji kao faktoru u sukobu na relaciji Izrael – Palestina, kazao je:

“Religija je negdje u pozadini, nije toliko nevažna. Ovo je jedan državni teror koji traje 7 decenija koji se tolerira od muslimanskog svijeta koji nema nikakvog osjećaja Palestince i njihovu patnju. Muslimanski svijet koji okružuje sve to toliko vremena gleda sve to i ništa ne poduzima. Osim eto što je ramazan pa će uputiti dovu. Neće sama dova spasiti ni Palestince ni nikoga bez konkretnih poteza”.

Zašto se tako ponaša “muslimanski svijet”?

“Izgubili su sve druge instrumente moći. Gledajući populaciju tog geografskog prostora to jeste muslimanski svijet, ali veliki broj režima s tog područja nema veze s islamom. Oni čak ne bi ni dovili za Palestince da se ne boje koliko toliko javnog mnijenja. Oni su pod čizmom, u prvom redu pod Izraelsko-američkom; od Bahreina, Emirata pa i Egipta”.

“Vrhunac nečasnosti sklapanja takvih paktova je da ti nazovimo ih muslimanski režimi najizravnije prkose Bogu i slovu samog Kur'anskog teksta koje vrlo jasno definira da su posrijedi odnosi Jevreja i ne mogu reći Arapa, muslimana. Ovo što se dešava u Gazi ima dugu povijest”.

Krajnji cilj?

“Ovo što danas rade to su njihovi praoci radili kroz cijeli starozavjetnu povijest. Kad krenete čitati Stari zavjet, od samog Egzodusa završno sa knjigom Joshui. Tekst tih knjiga je intoniran idejom genocida. Kad bih vam mogao pokazati biblioteku knjiga koje su napisane na ideju genocida, to bi bila planina knjiga. Vjerujte ako bismo išli mak na konac i tražili kranju genezu samog sukoba, on je mnogo dublji, on otuda kreće. Tu imamo takva krvoprolića, u tekstovima Starog zavjeta gdje se čak ni bebe ne štede. Sva ta brutalnost je ravna ovoj koju vidimo danas”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare