Hajrić: Slučaj “Manja” pokazuje da se hrana kontroliše na bh. tržištu

Vijesti 28. mar 202410:44 0 komentara

Federalna uprava za inspekcijske poslove objavila da su pronađeni tragovi svinjećeg DNK u junećem bureku kojeg je prodavala pekara 'Manja'. Prisjetimo se i ranijih slučajeva, poput kobasica zaraženih listerijom prije 2 godine, prisustva fekalija u flaširanoj vodi, čokoladica u kojim je pronađena plastika. Znaju li građani BiH kakvu hranu kupuju i jedu za Novi dan govori Džemil Hajrić - direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Hajrić je kazao da se hrana kontroliše na bh. tržištu.

“Što je pokazao i ovaj slučaj. Nadležne inspekcijeske službe vrše povremene kontrole u skladu sa svojim nadležnostima i otkrivaju određene neusklađenosti i djeluju prema onima koji su na tržište stavili hranu koja ne odgovara parametrima koji su propisani legislativom u BiH”, kazao je.

Pojašnjava da se ne kontroliraju samo gotovi proizvodi na tržištu.

“Odvija se i kontrola procesa proizvodnje unutar subjekata u poslovanju sa hranom, koji se bave proizvodnjom, preradom i distribucijom hrane”, kazao je.

Govoreći u uvozu hrane u BiH, kazao je da ona mora dolaziti iz objekata koji su odobreni za izvoz.

“Najviše hrane donazi iz zemalja Evropske unije. Važno je istaći da se radi o objektima koji su odobreni na nivou EU i ispunjavaju sve norme i standarde definisane propisima. I to je jedan od garanta da proizvodi koji dlaze na bh. tržište zadovoljavaju uslove”, dodao je.

Argentinsko i brazilsko meso mora biti zaleđeno

Govoreći o piletini koja se uvozi iz Argentine, Hajrić je kazao da ukoliko ona dolazi u zamrznutom obliku, ona se smije prodavati samo u tom obliku i ne smije se kao riba omrzavati i prodavati kao svježa.

“Argentinsko i brazilsko meso ako vidimo na policama ono mora biti zaleđeno. Ukoliko nije zaleđeno, inspekcijske službe imaju punu ingerenciju da provjere i ukoliko uoče nepravilnosti oni djeluju i provode sankcije”, pojasnio je.

Vezano za pesticide u voću i povrću, navodi da se neispravnih proizvoda bude 2-3 posto.

“U posljednje vrijeme je bilo vraćeno nekoliko pošiljki jagoda, najčešće su bile iz Albanije, jer je utvrđeno prokoračenje maksimalne dozvoljene količine i to se automatski vraća sa granice”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!