Hamša svake godine pravi baklavu i hurmašice za učesnike “Marša mira” (FOTO)

Vijesti 08. jul 202312:51 0 komentara
N1/ F.Z.

Kolona "Marša mira" koja putuje iz Nezuka prema Potočarima prošla je pored mjesta Parlog gdje ih je u prolazu dočekala nana Hamša Ibrahimović koja im svake godine napravi hurmašice i baklavu i tako počasti učesnike Marša mira.

“Napravim baklave, hurmašice, nekad im iznesem voća kad treba”, kazala je Ibrahimović kratko u razgovoru za ekipom N1.

“Puno mi srce kad ih vidim. Sin mi je poginuo, da ste mi svi živi i zdravi”, dodala je emotivno potresena.

N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.

Inače, hiljade učesnika jutros je iz Nezuka krenulo na 110 kilometara dug put ka Potočarima kako bi na taj način odali počast žrtvama genocida koji su u julu 1995. godine počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS.

Ovo je 19. pohod stazama natopljenih krvlju, a organizatori navode kako učesnici dolaze iz 20-ak zemalja svijeta i sa različitih kontinenata.

Tokom pješačenja trasom kojom su 1995. godine koračali izgladnjeli, izranjavani, bosi Srebreničani, ovogodišnji učesnici Marša mira imat će priliku slušati autentična svjedočenja i časove historije.

Prvo konačište je večeras u Liplju kod Zvornika.

Drugog dana slijedi najzahtjevnija dionica Marša mira preko planine Udrč i konačište u Pobuđu, a trećeg dana ulazak u Potočare i iznošenje tabuta žrtava genocida u Srebrenici ispred musale u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!