Handke: Jaki su vjetrovi bili protiv mog dolaska ovdje, ali došao sam

Vijesti 07. maj 202116:51 > 16:55 7 komentara
Peter Handke u posjeti RS
RTRS

Austrijski pisac Peter Handke, Nobelovac poznat po podršci Miloševićevom režimu i negiranju genocida, kazao je kako su bili "jaki vjetrovi protiv njegovog dolaska, ali da je ipak došao". Novinarima tri odabrana medija otpjevao je dio pjesme Tozovca i prisjetio se svog dolaska u Višegrad prije 20 godina.

“Bio sam u Višegradu prije 20 godina. Posjetio sam kuću Ive Andrića, bio sam s druge strane Drine. To je bio veliki trenutak za mene”, rekao je govoreći o nagradi koja će mu danas biti uručena.

“Persona non grata” vs “rado viđen gost”

Handke je inače proglašen personom non grata u Kantonu Sarajevo, a njegov dolazak izazvao je brojne negativne reakcije. Podsjetimo da je i dodjela Nobelovo nagrade prošla u protestima koji su organizovani u BiH, regiji, ali i zemljama EU. Brojni zvaničnici bili su protiv toga da mu se dodijeli Nobelova nagrada zbog njegove podrške režimu Slobodana Miloševića.

Među predstavnicima RS koji su ga dočekali, bila je i predsjednica RS Željka Cvijanović koja je govorila o njegovoj posjeti.

“To je velika stvar, ali i velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima, pokušali da ga spriječe, vodili neke logističke aktivnosti da se ovo ne desi”, rekla je Cvijanović.

Istakla je da je Hadnke u Republici Srpskoj rado viđen gost.

“Činjenica da je dobio najviše priznanje pokazuje kakav odnos imamo prema njemu, njegovom stvaralaštvu i konačno prema njegovom razumijevanju”, dodala je.

Njemu je danas uručila Orden RS koji su ranije dobili i osuđeni ratni zločinci.

Novinar Dragan Bursać kazao je za N1 kako “je beskrajno tužan” što se ovako nešto dešava u Banjaluci”, te komentirao upravo to što je Handke stigao na ovaj dan i što mu uručena orden.

Handke je trenutno u Višegradu kao gost režisera Emira Kusturice.

Ranije je obišao skulpturu koja je postavljena u centru Banjaluke u njegovu čast.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare