Haris Vranić: Dostigli smo “epidemiološki plato”

Dan uživo 28. sep 202118:49 > 20:52 4 komentara
Haris Vranić
Haris Vranić (N1)

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić kazao je za N1 da su intenzivne njege u Općoj bolnici i na KCUS-u "dobro opremljene" i na taj način negirao navode dr. Ismeta Gavrankapetanović koji je kazao suprotno - da je teška situacija.

N1: Šta za vas znači stabilna? Vi ste i u julu govorili da neće biti strašno?

Haris Vranić: Ja sam svoju izjavu danas u Skupštini KS potkrijepio svim podacima. Dostigli smo tzv. epidemiološki plato, odnosno ravan u broju zaraženih. U posljednjih desetak dana nemamo porast zaraženih. Kada uzmete parametre sa ranijih talasa vidite te krivulje koje su u pravom smislu vrhovi ledenog brijega. Toga više nemamo. Razgovarao sam sa epidemiolozima da li mogu to reći i oni su rekli da mogu.

Ja sam od prvog dana bio protivnik dizanja panike poput da “dolazi nam četvrti strašan talas”. Ja sam kazao da sad neće biti strašno jer ima velika razlika između 3. i 4. vala, a to su vakcine. Nema potrebe za panikom.

Imao sma sastanke sa direktorima Opće bolncie i KCUS-a, imali smo sadržajan sastanak. I dalje ostaje na snazi federalna uredba da sve ustanove moraju odvojiti 30 posto kapaciteta za zaražene od korone. KCUS je napravio reorganizaciju tako da Podhrastovi više neće biti COVID odjeljenje. To je dobra odluka.

Koliko kreveta imaju COVID odjeljenja?

KCUS ima 150 kreveta, a Opća 60-70 kreveta.

Haris Vranić o navodima Gavrankapetanovića

Dr. Gavrankapetanović je za N1 kazao da je teška situacija u intenzivnim njegama. Zašto nije uspostavljen drugi sprat COVID odjeljenja u Općoj bolnici kako je obećano?

Odgovorno tvrdim da je intenzivna njega opremljena najsavremenijom opremom.

Šta to znači, da dr. Gavrankapetanović ne govori istinu?

To trebate pitati njega. Odgovorno tvrdim da su dobro opremljene intenzivne njege i u Općoj bolnici i na KCUS-u. KCUS se riješi, uslovno rečeno, spornih respiratora. Svi su sada dobri respiratori, da sad ne reklamiram firme. U KCUS ima 127 mašina za mehaničku ventilaciju. U Općoj bolnici ima 25-27. Mi sad imamo od 8 do 10 pacijenat na mehaničkoj ventilaciji. Sad mi vi recite šta je racionalno? Zdravstvo se mora ponašati racionalnije.

Ja nikada nisam ništa obećao, da ćemo opremiti drugi sprat. To je možda obećala neka druga vlada, ali nama nisu ostavili sredstva.

U ovom trenutku od toga drugog sprata, odnosno to je prvi jer ima i prizemlje, nema ništa jer ne vidim razlog za uspostavljanje, poručio je Haris Vranić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare