Harunu je rak dijagnosticiran u srednjoj školi. Danas svjedoči o komplikovanom putu mališana do liječenja

Vijesti 15. feb 202420:51 0 komentara
N1

Međunarodni je dan djece oboljele i liječene od raka. Institucije obećavaju bolja rješenja za podršku oboljeloj djeci i njihovim roditeljima. Aktuelna su loša.

Harunu Šabiću iz Zavidovića još u srednjoškolskim danima, dijagnosticiran je osteosarkom. Proces izlječenja u Sarajevu, za njega je bio dugotrajan i mukotrpan, no u konačnici uspješan. Harun se nada da nije jedno dijete neće morati prolaziti kroz poteškoće s kojima se on susreo.

“Želio bih da istaknem zašto sam rekao da sam iz Zavidocića, to je drugi kanton, ZE-DO Kanton, I ta sama papirologija dolaska do klinuke gdje vas mogu dijagnosticirati, a kamo li započeti liječenje je bila u to vrijeme vrlo spora I otežavajuća. Danas moram reći da je to malo bolje ali još uvijek se može raditi na tome”, apeluje Harun.

Najveći izazovi sa kojima se susreću roditelji i djeca oboljela od raka u BiH je upravo kompliciran put mališana koji treba da dođu na Hematoonkološki odjel.

“Jako je važno da primarna zdravstvena zaštita radi svoj posao, da veoma brzo spozna simptome. Mi ne možemo prevenirati rak, ali možemo te simptome prepoznati i uputiti što prije na Hematoonkološki odjel male pacijente da se uspostavi dijagnoza i da se krene sa liječenejem. To je ključno”, naglasio je Fikret Kubat iz Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’.

Kako Doktor Edo Hasanbegović navodi, u današnjem vremenu mnogo djece se uspješno izliječi. U FBIH, na godišnjem nivou obolii oko 100 djece.

Opširnije u prilogu Amre Ahmetović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!