“Kao ministar odbrane ću bolje čuvati BiH od onih koji se busaju da su patriote”

Vijesti 19. dec 202211:42 1 komentar
N1

O formiranju vlasti na državnom nivou za N1 govorio je Zukan Helez, SDP-ov državni zastupnik za kojeg se sve češće navodi da će stati na čelo Ministarstva odbrane BiH. On je prijedlog svoje stranke za ovu poziciju, a već je definisao i tri osnovna prioriteta, koja je podijelio za N1.

“Istina je da sam prijedlog SDP-a za ministra odbrane. Danas bi nakon sastanka sa Nerminom Nikšićem trebali donijeti konačnu odluku”, saopštio je Helez.

Dodaje da će vjerovatno pristati, iz razloga što mu predstavlja izazov.

“Izazov je NATO savez, izazov je i novo Vijeće ministara BiH pred kojim su prioriteti Evropske komisije”, dodao je.

U razgovorima o formiranju koalicije, kako kaže, nije učestvovao, no optimistčan je kada je riječ o novonastaloj saradnji.

“Ljudi su dobre volje. Nikšić mi prenosi da je dobra atmosfera, vjerovatno je to i uz pomoć međunarodne zajednice i ključnih ambasadora”, zaključuje Helez.

Kako kaže – ovakvoj sarandnji nema alternative.

“Alternativa je raspad sistema. Vidjeli smo blokade – nema druge alternative, treća alternativa je rat, četvrta ne postoji… Sad će neki reći kako će se Zukan ili Nikšić boriti sa Dodikom – mislim da je bolje da smo dobri nego da se svađamo”, njegov je stav.

Ponovo se kratko osvrnuo na funkciju koja ga, čini se, vrlo vjerovatno i očekuje. Kaže kako će lagondost zastupničke funkcije zamijeniti težom pozicijom gdje su, kako je rekao, manja su primanja, a veća odgovornost.

“Budite ubjeđeni da će Zukan na toj poziciji bolje čuvati BiH od mnogih koji se busaju da su patriote”, izjavio je dodavši kako već jasno zna koje će mu stvari biti ključni prioriteti.

Istakao je tri.

“Mislim da ću biti prvi ministar koji će obići sve kasarne i bukvalno svakog vojnika da vidim kako žive i kakvi su uslovi rada. Drugi prioritet je intezivirati saradnju sa NATO savezom. Tu nema dileme. Ulazak BiH u NATO mi je ključni prioritet. Nadam se da ću u ovom sazivu uvesti BiH u NATO pakt”, rekao je.

Podsjetimo, dok će napredak ka EU ostati jedan od prioriteta za novu državnu vlast koju će činiti ‘Osmorka’, HDZ i SNSD, kako se ranije naglašavalo, NATO put će biti ostavljen po strani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare