Helez: Potrebno je spriječiti mađarsko preuzimanje misije EUFORA u BiH

Vijesti 29. sep 202315:48 0 komentara
F.Z./N1

Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je za FTV da je potrebno spriječiti donošenje odluke kojom bi Mađarska preuzela zapovjedništvo nad misijom EUFOR-a u zemlji zbog bliskih veza između mađarskog premijera Viktor Orbana i predjsendika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika.

Helez je ovo izjavio uoči putovanja u Beč i sastanka s Klaudiom Tanner, ministricom obrane Austrije koja trenutno ima svog generala na čelu EUFOR-a. Potvrdio je da je tačno da lobira da se broj pripadnika EUFOR-a poveća.

Nađite mi političara koji za tri dana razgovara sa tri ministra odbrane. Ministar Norveške, Hrvatske i sutra sa ministricom odbrane Austrije. Imat ću i sastanak s ministrima Njemačke i Turske. I nisu to slučajno te države. Norveška je kontakt ambasada s NATO, a i generalni sekretar je iz te države, u Austriju idem zbog produženja mandata Althea, problematično je ko će biti zapovjednik. Da pokušamo da produžimo mandat zapovjedniku koji je Austrijanac, zato što dolazi zapovjednik iz Mađarske”, rekao je Helez za FTV.

Nemamo ništa protiv Mađarske, ali s obzirom na Orbanove stavove i stavove oko BiH, moramo reagovati da pokušamo to spriječiti. Režim Orbana je sličan onome Dodika, Putina“, dodao je.

U julu je austrijski list Der Standard objavio da Austrija prvi put nakon 15 godina komandno vodstvo nad misijom EUFOR-a u BiH prepušta naredne godine i to Mađarskoj. Prema njihovim saznanjima, novi general-major će biti Laszlo Sticz, te će naslijediti austrijskog general-majora Helmuta Habermayera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!