Heroji koji spašavaju živote ljudi, životinje, ali i lopte iz rijeke: Vatrogasci KS za N1 otkrili najteže intervencije, ali i one koje će vas nasmijati (VIDEO)

Vijesti 21. jul 202420:59 0 komentara

Kada zazvoni telefon u dispečerskom centru Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, dispečer Nihad Velić nikada ne zna koju informaciju će dobiti. Nerijetko na telefonu smiruje uplašene ljude, dok drugom rukom bilježi lokacije i bitne informacije. Oglasi se alarm i vatrogasna ekipa za 20-ak sekundi je spremna i kreće na teren. Nerijetko ih na terenu dočekaju potpuno neočekivane situacije nakon kojih bude tužnih emocija, ali i suza radosnica i smijeha.

Spašavanje dovogodišnjaka – od poziva do ulaska u stan

U PVB Kantona Sarajevo brojne su ekipe, a njihovi članovi su od mladih koji imaju 20-ak godina, do onih iskusnih koji imaju više od 10 godina iskustva. Jedna stvar im je zajednička bez obzira na godine – brzina, volja i želja da nekome ko je u nevolji pomognu. Ekipa N1 posjetila je brigadu na Skenderiji, tim koji je 13. jula imao jednu od najtežih intervencija – stresnu, ali sa sretnim završetkom. Riječ je o priči koju je donio N1 kada su vatrogasci spasili dvogodišnjaka sa prozora 6. sprata zgrade u sarajevskom naselju Grbavica. S nama su podijelili emocije koje su osjećali tada, ali i najteže i najsretnije trenutke u svojoj karijeri. Također, govorili su o tome kako je biti vatrogasac i zbog čega bi neko trebao da se bavi ovom humanom misijom.

F.Z./N1

Nihad Velić, dispečer i bivši vatrogasac prvi koji je “na udaru”. On zaprima sve informacije. Tako je bilo i prošle subote.

“Primili smo poziv od gospodina koji je rekao da se dijete nalazi na prozoru. Odmah sam reagovao, poslao sam tri ekipe na teren. Naši vatrogasci su brzo došli, reagovali su brzo i na svu sreću dijete su spasili. Dijete je bilo na vanjskom dijelu prozora. Sve se odigralo u 10 minuta, otvorili su jedna vrata, druga vrata i spasili jedno pa drugo dijete”, rekao je Velić u razgovoru za N1.

Otvaranje blindiranih vrata za 40-ak sekundi: “Bog je htio da se tako desi”

Komandir voda Muhamed Duran bio je u smjeni sa svojim momcima te subote. Bio je u dispečerskom centru kada je stigla dojava. Mislili su da nije toliko ozbiljna situacija, da se dijete samo nagelo kroz prozor s unutrašnje strane.

“Krenuli smo sa tri vozila, jedno tehničko sa stupa. Kada smo došli, nismo mislili da je ozbiljno, imali smo i lažnih dojava. Ali, kada sam se popeo na šesti sprat i provirio kroz prozor stubište, da ma se sledi krv u žilama, dijete sjedi na klupici. Blinda su vrata. Sve resurse smo uključili. Kolege su radile s korpom s vanjske strane i penjali se prema djetetu, druge kolege su donijele alat za blinda vrata i u izuzetno brzom roku smo otvorili za nekih 40 sekundi, što je jedno čudo jer ih znamo otvarati po sat vremena. To je, moje mišljenje Boga tako htio da se desi”, rekao je Duran za N1.

Emocije i trud da ostanu pribrani

F.Z./N1

Kada su ulazili razmišljali su samo o tome da se dijete ne prepadne. Naletjeli su na druga zaključana vrata, ali riječ je o sobnim sa starim kalaus ključem i tiho su ušli.

“Vidjeli smo djevojčicu kako sjedi na kauču i išaretili smo joj da šuti da se ne bi brat prepao. Prišao sam s kolegom i uhvatio dijete. Taj adrenalin je počeo da popušta i emocije su počele da rade. Knegla se stvorila u meni i kolegama, evo i sada kada se sjetim. Kada vidite radost te djece. Pružite ruku, svakom su htjeli i bili su veseli. Odnijeli smo ih u kupatilo i rahladili u kadi. Imali su da jedu i piju, ali bilo je sparno. Bo je taj prozor otvoren. Moje mišljenje je da majka nije htjela nažao da učini, niko ne zna od nas ko je u kakvoj nevolji. To je bio nehat”, kazao je Duran.

Zahvalio se građaninu koji je dojavio, ali i komšijama koje su dale deku i držale je sve vrijeme s vatrogascima.

F.Z./N1

U smjeni je bio i Aldin Alispahić koji već 10 godina radi kao vatrogasac. Spašavanje je bilo u njegovoj smjeni.

“To su najteže intervencije gdje su dječiji životi u pitanju. Bilo je teško, ali smo u tom trenutku zadržali pribranost. Pokušavamo emocije maksimalno iksljučiti, mada je to teško kada su djeca u pitanju. Potrudili smo i dali svoj maksimum. Komandiri su rasporedili sve što je trebalo i zadovoljan sam lično”, kazao je Alispahić za N1.

Strah uslijedio nakon što su spasili dijete

F.Z./N1

Bakir Rizvan je mladi vatrogasac koji radi dvije godine. Odlučio se na ovaj poziv jer je human.

“Na prvu nisi svjestan šta se dešava. Gledaš što prije da otkloniš problem i pomogneš. Tek kada se sve završilo tek tada dolazi realnost. Strašno je izgledalo. Na prvu je bio šok i ne vjeruješ. Kada se završilo, onda sam se prepao”, rekao je Rizvan kroz osmijeh.

Najteže situacije u karijeri: Požari u kojima su spašavana, ali i stradala djeca

Teških situacija u karijeri mnogih vatrogasaca bilo je mnogo. Za N1 otkrivaju šta je to što i danas pamte.

“Nažalost, požar je bio na jednoj lokaciji. Bio je roditelj s djetetom. Tada je bila velika tragedija. Otac je izgorio. Dijete smo u prvi momenat spasili, kolege u ga izvadile. Ali smo poslije par dana čuli da je preminuo od trovanja ugljenmonoksidom. To ostavi veliki trag kada su u pitanju žrtve, a posebno mala djeca jer mi svi imamo porodice i imamo roditeljski osjećaj. To je ostavilo trag i pamtit ću čitav život. Razmišljali smo šta bi bilo da smo došli dvije minute ranije ili da je dojava stigla dvije minute ranije, bi li mogli spasiti. Ali, dešavaju se i takve situacije. Nemamo mi tu puno prostora za razmišljanje. Radimo srcem i adrenalinom. Saberemo se kada dođemo ovdje i pričamo, nemamo mi psihologa mi smo sami sebi psiholozi. Pričamo s kolegama jedni s drugima ako nek ima problem”, naveo je Duran za N1.

F.Z./N1

Veliću koji već tri godine radi kao dispečer najteži poziv je bio kada se zapalio stan na 10. spratu stambene zgrade na Alipašinom Polju. U stanu je bilo troje male djece.

“Naši vatrogasci su brzo reagovali. Izvukli su prvo jedno dijete jer nisu znali da ih ima još. Davali su mu vještačko disanje, pružili prvu pomoć i spasili. Onda su vidjeli još dvoje djece. I taj slučaj je brz završen. Djeca su spašena. Ali to mi je bio najteži slučaj”, kazao je Velić.

Na pitanje da li osjećaju strah prilikom teških intervencija, Alispahić kaže: “Naravno, svako od nas je u požarima u nekim trenucima osjetio strah. Ali najviše kada su to situacije gdje mi nemamo kontrolu kao što je ova (slučaj dvogodišnjaka na prozoru, op.a), gdje čekate trenutak da li će se nešto desiti, a ne možete uticati niti spriječiti neku situaciju.”

Jedna od upečatljivih situacija koju pamti jer slična ovoj, ali manje opasna.

“Dijete se nagelo na prozor, nana izašla da baci smeće, a vrata se zatvorila. Sve se hvala Bogu završilo kako treba. Tada nam bude drago da možemo uticati na situacije da možemo spriječiti”, dodao je.

Čudni pozivi i intervencije

F.Z./N1

No, bude tu i poziva koji nisu za vatrogasce, ali nerijetko odgovore i na njih.

“Bilo je ušla lisica u garažu, jež, mačke, psi, bilo upala u Miljacku lopta, torba… Bilo je čudnih poziva, a i intervencija dok sam radio kao vatrogasac”, kazao je Velić.

No, Duran je imao i simpatičnu situaciju sa jednom starijom ženom. Iako je dojava bila da je riječ o tijelu, srećom zatekli su živu osobu. No…

“Imali smo intervenciju u zgradi kod Galije. Dojava je bila da je mrtva osoba i da su blinda vrata da ih otvorimo. Ušli smo na balkon i otvorili prozor. Bakica stara, bila je živa, je mislila da je lopov i počela me udarati štapom po glavi. Neka je kontam, samo neka je živa i zdrava. Javim dole djeci da je sve uredu. Bila je dementna osoba. Sin mi je rekao gdje stoje ključevi i prošao sam pored nje dok me udarala. Dešavaju se i takve stvari, ali bude vam drago da nije najtragičnije”, rekao je kroz smijeh.

Jednom vatrogasac, zauvijek vatrogasac…

Još jedna stvar koja im je zajednička jeste da se nisu pokajali što su izabrali baš ovaj poziv i da bi, kada bi mogli birati, ponovo bili vatrogasci.

F.Z./N1

“Nisam ni maštao kao dijete da budem vatrogasac. Ali kada sam došao, to uđe u krv, reći će vam to svaki vatrogasac. I kada bih opet birao, opet bih bio vatrogasac. Preporučio bih omladini. Nije kao obični, ne potcjenjujem druge, ali ovo meni posao broj jedan”, kazao je Velić, a Duran dodaje: “Kada jednom udahnete dim, vatrogasac si do kraja života. I to je zaista istina.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!