Hiljadu policajaca na ulicama Sarajeva povodom Bh. povorke ponosa (FOTO)

Vijesti 14. aug 202107:36 > 07:59 7 komentara
N1 / Faruk Zametica

U Sarajevu će danas u 12 sati biti održana treća Povorka ponosa pod sloganom "Otpor sa margine", a povodom ovog događaja na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine je mnoštvo policijskih snaga.

Kako je tokom jučerašnjeg gostovanja na N1 najavio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, Bh. Povorku ponosa će ove godine osiguravati 1.000 policajaca.

Pred organizatore Povorke ponosa smo postavili zahtjeve koji su ispunjeni. Takođe su zatražene informacije od raznih agencija u vezi sa mogućnostima ugrožavanja sutrašnjeg događaja i došli smo do saznanja da ne postoje operativna saznanja u vezi sa tim i nadam se da uz svo iskustvo uprave policije će sve proteći u najboljem redu“, komentarisao je Katica za N1 te dodao i kako se planski i organizovano prišlo ovom događaju.

Bit će više od 1.000 policajaca na terenu. I druga ministarstva unutrašnjih poslova, poput onih iz BPK, SBK, HNK, ZDK i TK će poslati svoje policijske službenike. Učestvuje i Federalna uprava policije i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela“, naveo je.

N1 / Faruk Zametica
N1 / Faruk Zametica
N1 / Faruk Zametica
N1 / Faruk Zametica
N1 / Faruk Zametica
N1 / Faruk Zametica
N1 / Faruk Zametica
N1 / Faruk Zametica

Kazao je i da je komesar policije pozvao sve policajce da se vrate s godišnjih odmora i da će se to brojati kao prekovremeni rad uprave policije.

Iz Organizacionog odbora Povorke ponosa ranije su objavili detalje u vezi ovogodišnje povorke, načinu dolaska na povorku, tehničke, sigurnosne i druge upute za dolazak i učešće.

“Bh. povorka ponosa se održava 14. augusta u Sarajevu, s početkom u 12:00 sati. Biti će aktivan samo jedan ulaz, od 10:00 do 12:00 sati. Ulaz će biti zatvoren tačno u 12:00 sati, nakon toga niko više neće moći da uđe na Povorku ponosa. Molimo vas da dođete na vrijeme, budući da će mnoge ulice biti zatvorene, pa će vam trebati više vremena da stignete na mjesto okupljanja. O lokaciji ulaza i rute biti ćete obaviješteni_e u petak 13. augusta na web stranici, kao i na društvenim mrežama Bh. povorke ponosa”, naveli su.

Preporučuju da do mjesta okupljanja učesnici dolaze u grupama.

“Obratite pažnju s kim razgovarate i s kim dijelite informacije o dolasku na Povorku. Koristite online mape, ukoliko ne znate gdje je tačno okupljanje. Gradski prevoz će biti limitiran na dan Povorke, pa vam preporučujemo da dođete ili pješke ili taksijem. Ukoliko dolazite vašim ličnim automobilom, bit ćete primorani da se parkirate poprilično daleko od ulaza, imajte i to u vidu radi planiranja vremena dolaska do ulaza”, istakli su organizatori.

Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom “Ima izać”, održana je 8. septembra 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba. Održana je bez incidenata.

Druga bh. Povorka ponosa održana 23. augusta u Sarajevu online zbog pandemije korona virusa. Aktivisti su i automobilima, uz strogu zaštitu policije prodefilovali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare