Historičar Milošević: Da li treba da brišemo ime Svetog Save, jer smeta nekom imamu iz Kozarca

Obrazovanje 05. sep 202418:15 5 komentara
Borivoje Milošević (RTRS)

Historičar Borivoje Milošević kaže da je, kada se spominju imena ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladić, riječ o čistoj faktografiji, jer oni kao "historijske ličnosti i akteri važnih historijskih događaja, zaslužuju da se njihova imena nađu u rubrici 'pojmovi'".

Milošević je u razgovoru za RTRS ocijenio da iza osuda što će učenici devetih razred osnovnih škola na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska učiti o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, ali ne kao o ratnim zločincima već kao o komandantima i ratnim herojima, “stoji ozbiljna politička namera da historija svih naroda u BiH može, mora i treba da se piše samo na jednom mjestu, u nekoj kancelariji u Sarajevu”.

Naveo je da se to ne odnosi samo na rat u Bosni i Hercegovini, već na sve historijske epohe.

“Moramo biti svjesni tih namjera. Neko želi da slijedimo tu tzv. historijsku istinu bez eventualnih preispitivanja, a historija stalno postavlja pitanja i preispituje”, kazao je Milošević.

Istakao je da ovo nije prvi ni posljednji put da se neke stvari paušalno tumače, kao i da to tumače ljudi koji nisu dovoljno stručni.

On je spominjanje imena Radovana Karadžića i Ratka Mladić, koji su pred Međunarodnim sudom UN-a u Haagu osuđeni između ostalog za genocid u Srebrenici, nazvao “čistom faktografijom” ocijenivši kako su “bili historijske ličnosti i akteri važnih historijskih događaja, bez obzira kakvo ko imao mišljenje”.

“Prirodno je i logično da se njihova imena nađu u rubrici ‘pojmovi'”, zaključio je Milošević.

U prilog svome argumentu naveo je podijeljeno mišljenje o Slobodanu Miloševiću u Srbiji čije se ime ne briše iz udžbenika, kao što se “ne brišu ni imena Alije Izetbegovića, ni Franje Tuđmana”, iako niko od njih nije osuđen za zločin kao Karadžić i Mladić.

Prema riječima historičara, pojedini kritičari imaju nakaradnu logiku.

“Nekome je zasmetalo ime Spomenka Gostića i zasmetao im je Andrićgrad. Imam pitanje, da li treba da brišemo ime Svetog Save, jer smeta nekom imamu iz Kozarca”, upitao je Milošević i dodao da se nigdje u udžbenicima u RS-u ne slave ratni zločinci.

“To nigdje ne piše. Volio bih da dokažu to i da nađu te rečenice”, poručio je Milošević za RTRS.

Osude poteza entitetskih vlasti

Podsjećamo, Stranke demokratske akcije danas je ocijenila kao “anticivilizacijski čin” entitetskih vlasti da djeca u RS-u uče kako su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić heroji.

“To je nastavak agresivne velikosrpske politike, koja se sada i kroz školu želi prenijeti na djecu. Posljedice takvih postupaka nikome razumnom ne treba posebno objašnjavati. Ured Visokog predstavnika dužan je da reagira i svojom odlukom stavi van snage akte Ministarstva prosvjete i kulture RS“, poručeno je iz SDA.

Također, iz američke ambasade su istakli da bi ovakav plan ne samo produžio patnju žrtava, nego i ugrozio stabilnost Bosne i Hercegovine. Iz OSCE-a za N1 je rečeno kako se planom prikrivaju složeni korijeni nasilja i kreira prepreka u pozivanju na odgovornost za ratno nasilje.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare