Hoće li Christian Schmidt morati odgovarati na pitanja Dodikove odbrane?

Vijesti 07. dec 202313:35 0 komentara
Milan Blagojević

Bivši sudija Okružnog suda u Banjaluci, Milan Blagojević, osvrnuo se na navode da bi Christian Schmidt mogao biti krunski svjedok na suđenju Miloradu Dodiku, kako je to jučer najavio savjetnik u Dodikovom pravnom timu, hrvatski advokat, Anto Nobilo.

“Advokat Anto Nobilo izjavio je da će Christian Schmidt biti ključni svjedok odbrane u procesu protiv Milorada Dodika i da će Schmidt kao svjedok ‘pred Sudom BiH morati da objasni ko ga je imenovao i ko mu je dao ovlaštenja. Međutim, Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma predviđeno je da će BiH kancelariji OHR-a i svom njenom profesionalnom osoblju uključujući i visokog predstavnika odobriti iste privilegije i imunitete kakve uživa diplomatska misija prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima. A ta konvencija, čija članica je i BiH, u članu 31 stav 2 propisuje da šef misije, što je u konkretnom slučaju visoki predstavnik, nije dužan svjedočiti ni u jednom sudskom postupku pred bilo kojim sudom ili drugim organom države prijema. Stoga, ništa Christian Schmidt neće morati, kako neosnovano tvrdi advokat Nobilo, nego samo od njegove dobre volje zavisi da li će svjedočiti u krivičnom postupku protiv Milorada Dodika, a ukoliko to Schmidt ne bude htio Sud BiH nema pravo da protiv njega zbog toga određuje i primjenjuje bilo kakve sankcije”, naveo je Blagojević.

Blagojević dalje kaže kako na ovaj način ne želi reći kako je Schmidt visoki predstavnik.

“Naprotiv, Schmidt nije visoki predstavnik jer to nije odobrio Savjet bezbjednosti UN. Ali, nažalost, uprkos tome Schmidt ovdje djeluje u tom svojstvu, a čak ga je i Ustavni sud Republike Srpske nakon svoje sjednice 29.11.2023. godine priznao kao visokog predstavnika, jer je u saopštenju tog suda od 29.11. ove godine, dostupnom na njegovom portalu, zvanično napisano da je Ustavni sud Republike Srpske u predmetu broj U 77/23 “U ODNOSU NA ČINJENICU DA JE VISOKI PREDSTAVNIK ZA BOSNU I I HERCEGOVINU DONIO ODLUKU KOJOM SE SPREČAVA STUPANJE NA SNAGU OSPORENIH ZAKONA”, a to su zakoni za koje je Dodik potpisao ukaze o proglašenju i zato optužen, sud samo ‘konstatovao da visoki predstavnik za BiH nije institucija ustavnopravnog poretka Republike Srpske te da nije moguće vršiti ocjenu ustavnosti u odnosu na njegove akte’.Ovakvim zvaničnim saopštenjem Ustavni sud Republike Srpske, kao jedna od najvažnijih institucija Republike Srpske, iznio je stav da je za tu instituciju, a time i za Republiku Srpsku, Christian Schmidt ‘Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu ‘, kako jasno stoji u citiranom saopštenju. Pozivati Schmidta za svjedoka je isto kao pozvati parlamentarca da svjedoči zašto je glasao za neki zakon u parlamentu.”, zaključio je bivši sudija.

Podsjetimo, u procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ključni svjedok će biti Christian Schmidt i odbrana će ga pozvati da svjedoči, rekao je advokat Anto Nobilo.

“Schmidt će pred Sudom BiH morati da objasni ko ga je imenovao i ko mu je dao ovlaštenja. On će nama veoma važan svjedok”, istakao je Nobilo.

Naveo je da odbrana ima pravo dokazivati da Schmidt nema ovlaštenja, jer je Schmidt “upetljan” u optužnicu.

Suđenje predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku, zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH, trebalo bi biti nastavljeno krajem mjeseca.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!