Hoće li i NSRS pristati na prekid saradnje s ambasadorima SAD-a i V. Britanije?

Vijesti 28. mar 202319:01 0 komentara

"Ne primaj ih ako dolaze praznih ruku! Ako ipak, donose poklone, zažmiri, jer poklonu se u zube ne gleda. A i gostu se zubi ne pokazuju - posebno ako je darežljiv. Ipak, čim primiš poklon, okreni glavu!", otprilike tako bi mogla završiti odluka vlasti u Banjaluci o prekidu saradnje s ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Gotovo 28 godina – toliko je trebalo državi da zbrine jednu staricu. U 77. godini Zorka je konačno dočekala da uđe na vrata doma koji će s pravom moći nazvati svojim. Uz suze radosnice, starica je konačno završila period izbjeglištva.

“Da ne može teže, ja mislim da je rijetko ko imao teško izbjeglištvo kao moje. Nikakvi uslovi, nigdje ništa. Nemam šta da pričam”, kazala je Zorka Subašić.

Uz Zorku dom je konačno dobilo 50 porodica. Sve je koštalo gotovo tri miliona KM i ništa se ne bi moglo bez pomoći donatora. U prvom redu Evropske unije.

“Evropska unija je uložila u ovo sredstva od 238 miliona eura. Isto tako to je ispratila vlada SAD-a sa 24 miliona eura”, naveo je Gianluca Vannini iz Delegacije EU u BiH.

I vlade još devet zemalja Evrope. No, podrška iz Washingtona posebno je interesantna, jer završetak projekta programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih i najava njegovog nastavka dolazi u trenutku prekida saradnje vlasti u Republici Srpskoj s ambasadama Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

“Nismo mi prekinuli saradnju s Amerikom, nego s američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini. Ako oni ne žele zbog toga da finansiraju to je u redu. Nikakav problem nemam s tim”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Ali je vidan problem s osobljem i na terenu. Tako je na ceremoniji direktorica kancelarije američke ambasade u Banjaluci stajala. Dodik se na nju nije ni osvrtao, ali jeste na poruke ambasadora SAD-a komentarišući kako je nekada “dašak svježeg vjetra na Balkanu” postao težak.

“Možda bi gospodin Dodik trebalo da posluša zadnji hit Taylor Swift. Nekada davno gospodin Dodik, haj'mo ga nazvati originalni Dodik, bio je političar koji obećava”, kazao je američki ambasador Michael Murphy.

Poruka više nego simbolična, o pjesmi u kojoj se pjevačica samokritikuje nazivajući se problemom, uz ostalo i zbog nesposobnosti da se druži sa drugima zbog svog društvenog statusa.

“Ne slušam ja muziku koju on sluša, niti ću to upražnjavati. Ono što on sluša, apsolutno je apsurd”, poručio je na to sve Dodik.

A ambasador, prema Dodikovim riječima, radi protiv srpskog naroda, zbog stava da će o pitanju imovine posljednju imati Parlamentarna skupština. Zato su svi oni koji se ogluše o odluku Vlade, prema Dodikovoj tvrdnji – izdajnici. U tu će grupu, vjerovatno i banjalučki gradonačlenik zbog stava da razgovarati treba, čak i kad su mogućnosti za dogovor minimalne.

“Ono nula, jedan posto vas obavezuje da razgovarate. Evo na kraju, je l’ ovaj novac gadljiv, nije”, dodao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Preciznije, alavi smo na pare, pa su mnogi i iz vlasti oprezniji od Dodika u komentarisanju odluke koja je prvobitno saopštena iz Palate 17. marta, dan nakon koalicionog sastanka na kojem je navodno donesena.

“Mislim da je to neki vapaj koji treba da omogući razgovore ozbiljne i s američkom i sa britanskom administracijom”, naveo je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Ili pomalo nejasan cilj za razgovor sa administracijama zemalja čiji se izaslanici proglašavaju nepoželjnim.

I dok je Vlada ekspresno sprovela zaključke pisane u Palati pitanje je hoće li i Narodna skupština Republike Srpske jer, nezvanično, Milorad Dodik nema podršku svih koalicionih partnera za odluku o prekidu saradnje s ambasadorima SAD i Velike Britanije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!