Hoće li od HDZ-a ovisiti četvrti delegat u Klubu Srba Parlamenta BiH?

Vijesti 28. nov 202219:24 0 komentara

Bez dogovora o izboru delegata za Dom naroda državnog parlamenta završen je sastanak predstavnika stranaka opozicije iz Republike srpske i delegacije SDP-a, u ime Pokreta za državu. Sastanak je iniciran kako bi se pokušao postići dogovor prema kojem SNSD-u ne bi pripala četiri od pet delegatskih mjesta u Klubu Srba. Sve biti poznato nakon glasanja u Narodnoj skupštini RS na sjednici koja je pomjerena za četvrtak.

Mnogo toge je u igri, priznao je danas Nermin Nikšić nakon sastanaka sa liderima opozicije u RS. S jedne strane biće teško pored liste Pokreta za državu na kojoj se nalaze kandidati SDP-a glasati za listu opozicije, s druge strane glasanje za listu pokreta je siguran četvrti delegat za SNSD što otvara mogućnost blokade SNSD-u. A onda, tu je HDZ-a, koji do sada nije uslovljavao trećeg partnera u razgovoru sa strankama Osmorke, no pitanje je hoće li, ako se otvori mogućnost koalicije na državnom nivou sa SDS-om, PDP-om i strankom Nebojše Vukanovića.

Ono u što je Nikšić siguran da će zastupnici SDP-a u NSRS glasati po uputama organa stranke, za što nije siguran kada su u pitanju ostali članovi Pokreta za državu.

Da je odgovornost na SDP-u i ogroman teret slažu se lideri opozicionih partija iz RS koji su odbili mogućnost da glasaju za kandidata Pokreta za državu jer kako kažu, nas je 25, njih pet. Ponovili su da nije isto, imati ove stranke I Dodika za partnera.

U opoziciji su zainteresirani za Vijeće ministara, no kako podvlače u SDS-u, ne pod svaku cijenu.

U međuvremenu lider SNSD-a Milorad Dodik ponovio je da bi ova politička stranka trebala imati četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ipak nije do kraja siguran zbog ogromnih pritisaka koji dolaze i iz međunarodne zajednice.

U odnosu na broj zastupnika u NSRS grupacija SNSD-a ima sigurna tri kandidata. Ukoliko bi zastupnici Pokreta za državu glasali za svoju listu, to bi mu donijelo i četvtog delegata. Da li Dodik računa na to ili pak na glasove pojedinih opozicionera koji bi mogli zamijeniti stranku i glasati za njegove kandidate, lider SNSD-a nije komentirao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!