Hoće li operateri početi prikupljati podatke o kupcima SIM kartica?

Vijesti 17. maj 202219:16 > 18. maj 2022 16:50 1 komentar

Dojava bombi uglavnom završi neotkrivanjem počinitelja. Nekoliko lažnih dojava desilo se u Sarajevu u kratkom periodu. Postavlja se pitanje: Zašto bh. operateri ne traže podatke kupaca SIM kartica jer trenutna praksa omogućava brojne zloupotrebe?

Zbog lake dostupnosti SIM kartica, sve što je potrebno počinitelju koji želi uputititi prijetnju ili dojaviti bombu jeste 5 KM i obližnji kiosk, tamo može bez ikakvog identifikacionog dokumenta kupiti karticu.

Dojava bombe u Kantonalnom sudu uoči ročišta Asimu Sarajliću

A te dojave sve su češće. Prekidaju se suđenja, zastrašuju se ljudi… VSTV upozorava:

“Samo jedna anonimna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi, zbog obavezne evakuacije i kontra diverzionog pregleda, odloži se više od 60 ročišta zakazanih pred Općinskim sudom u Sarajevu i 15-20 ročišta pred Kantonalnim sudom u Sarajevu”.

Dojava o bombi u Općinskom sudu Sarajevo

Zbog toga su uputili inicijativu da identifikacija pri kupovini bude obavezna. Iz Mtela i BH Telecoma odgovaraju da sada poštuju zakon i da će tako biti ako se dogode i izmjene. Iz Eroneta bez odgovora.

“Ukoliko to bude slučaj BH Telecom će kao i uvijek uskladiti svoje uslove pružanja usluga sa nalogom regulatorne agencije za komunikacije”, naveli su iz ove kompanije.

Oni koji su radili na slučajevima lažnih dojava bombi objašnjavaju da je malo izgledno da počinitelj bude otkriven.

Iz FUP-a kažu da imaju svoje metode otkrivanja, ali da bi nova odredba mnogo olakšala.

“Prema našim informacijama sve je stalo na Vijeću ministara i iz meni nepoznatih razloga nije donesena ta odluka. Naš je stav da treba usvojiti odluku i nametnuti obavezu telekom operaterima da evidentiraju lica kojima su prodali ultra SIM kartice”, izjavio je Nedžad Ćatić iz Federalne uprave policije.

Dok nadležni o tome još uvijek ne razmatraju, mnogi trpe. Tako su žrtve nasilja izložene uznemiravanjima putem telefona. Zaprijetiti, a onda baciti SIM karticu, česta je pojava.

“Imali smo i takve slučajeve da su žene i prilikom boravka ovdje bile uznemiravane putem telefona. Policiji je to prijavljivano i policija je kroz svoje dokaze i izvještaje od pisanih poruka do upućivanja bezbrojnih poziva sa privatnog broja, policija je to uvažavala”, saopštila nam je koordinatorica u Sigurnoj kući Nataša Mujkanović.

“Nikakvog dokaza ona tada nema, a prolazi kroz neviđeni pakao! One najčešće poslije toga traže psihosocijalnu pomoć”, dodaje o ovakvim slučajevima Mirzeta Tomljanović iz Sigurne kuće iz Bijeljine.

Obavezna identifikacija pri kupovini SIM kartice tako bi spriječila brojne zloupotrebe, olakšala rad policiji, spasila žrtve i, kažu bezbjednjaci, obeshrabrila počinitelje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare