Hoće li Tužilaštvo BiH ispitati navodnu političku korupciju pod palicom Igora Dodika?

Vijesti 24. okt 202318:20 0 komentara
N1

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku po treći put su, u petak, proširene sankcije Sjedinjenih Američkih Država. Ali ovaj put osim Dodika sankcionisana su i njegova djeca Gorica i Igor, i po prvi put njihove firme.

OFAC-ova lista proširena je sa firmama: Global Liberty d.o.o. Laktaši, Agro voće d.o.o. Laktaši, Agape s.p. Banja Luka Fruit Eco d.o.o. Gradiška.

Lista je proširena zbog ocjene da su Gorica i Igor Dodik ključni dio Dodikove mreže podrške s ciljem omogućavanja njegove korupcije, uz tvrdnju da su njih dvoje uzimali javna sredstva iz budžeta Republike Srpske i građana s ciljem sopstvenog bogaćenja.

Osim ovih ocjena posebno je zanimljivo obrazloženje sankcija za Igora Dodika.

“Na nedavnim izborima u RS, Savez nezavisnih socijaldemokrata, uključujući Dodika i Igora, urotio se radi podmićivanja političkih funkcionera, članova biračkih odbora i posmatrača izbora u nastojanju da korupcijom dobije izbore. Igor je bio uključen u podmićivanje opozicionih političara, kojima su nuđena politička imenovanja u zamjenu za ključne informacije i pozicije posmatrača na biračkim mjestima”, stoji u obrazloženju odluke od petka.

Po prvi put ovim je sa jedne važne međnarodne adrese stigla potvrda navoda o izbornom inženjeringu u režiji vlasti. Optužbe za izborni inženjering, kupovinu glasova, mjesta u biračkim odborima, pa i odbornika i poslanika godinama na račun Dodika iznosi opozicija u Republici Srpskoj, a nakon prethodnih Opštih izbora to je bilo posebno izraženo budući da se od izbornog dana pa sve do objave zvaničnih rezulata od strane CIK-a nije znalo ko je pobijedio u trci za predsjednika Republike Srpske jer su i Jelena Trivić i Milorad Dodik proglasili pobjedu. Trivićeva je uporno do objave rezulatata od strane CIK-a, ali i nakon toga tvrdila kako je izborna volja građana pokradena.

Tužiteljstvo BiH ima u radu predmete kojima su obuhvaćene osobe koje su stavljene na Crnu listu Vlade SAD, sa ciljem da se utvrdi postoje li elementi za kazneno procesuiranje navedenih, za kaznena djela iz nadležnosti Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Za razliku od drugih pitanja, ni Trivićeva niti ostatak opozicije ovaj detalj ne komentarišu značajnije osim da postoje brojna otvorena pitanja, zbog čega sve treba ispitati i da je izbirni inženjering od strane vlasti svojevrsna javna tajna.

Budući da SAD Igoru Dodiku na teret stavljaju najteži oblik političke korupcije, te da osim obrazloženja nisu ponuduli i dokaz koji ide u prilog tvrdnjama o političkoj korupciji odgovore na pitanja o tačnosti tvrdnji iz Vašingtona bi trebali dati domaći pravosudni organi.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima u radu predmete kojima su obuhvaćene osobe koje su stavljene na Crnu listu Vlade SAD, sa ciljem da se utvrdi postoje li elementi za krivično procesuiranje navedenih, za krivična djela iz nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, navedeno je u odgovoru iz ove institucije na pitanje N1 da li je otvoren predmet protiv Igora Dodika, a nakon tvrdnji iz Washingtona.

“U svom radu, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ostvaruje saradnju sa partnerskim institucijama, kako iz BiH tako i iz inostranstva, a s obzirom na zaštitu interesa predmeta na kojima tužiteljstvo radi, ne možemo govoriti o detaljima”, dodali su na kraju.

Upit o predmetu protiv Igora Dodika zbog navoda o izbornoj korupciji N1 je poslala i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, ali do zaključenja ovog teksta odgovor iz SIPA-e nije stigao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!