Hoće li Tužilaštvo BiH reagovati na prijave povodom obilježavanja 9. januara, neustavnog Dana RS?

Vijesti 05. jan 202419:12 3 komentara
N1/F.Z.

Za iduću sedmicu vlasti RS najavile su proslavu neustavnog dana ovog bh. entiteta. I dok zvanicama stižu pozivnice za neustavni 9. januar, u Tužilaštvo BIH pristižu prijave. Hoće li reagirati?

Tužilaštvu BiH podnesena je još jedna krivična prijava zbog obilježavanja neustavnog Dana RS. Nakon što je dobio zvaničnu pozivnicu za proslavu, Ramiz Salkić podnio je prijavu protiv Milorada Dodika.

Ovo nije jedina prijava. Devetog januara prošle godine predstavnici nekoliko boračkih i civilnih udruženja podnijeli su krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, ali i Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, entiteta RS, grada Banjaluke, grada Istočno Sarajevo.

U prijavi se podsjetilo da je Ustavni sud čak tri puta osporio 9. januar kao Dan Republike Srpske. Osim što se u meritumu osvrnuo na događaje iz 1992. godine, u jednoj od odluka Ustavni sud BiH utvrdio je i da se na taj datum obilježava i krsna slava Republike Srpske – Sveti Stefan, što je ocijenjeno diskriminatorskim u odnosu na ostale narode koji žive u RS.

Odluke Ustavnog suda su obavezujuće, njihovo kršenje je krivično djelo, kazao je visoki predstavnik odgovarajući nedavno na pitanje da li će intervenisati. Od Tužilaštva je zatražio da reaguje jer “svako onaj ko se angažira na neustavnim proslavama, a nosilac je javnih funkcija, čini krivično djelo”. To je uz ostalo navedeno u izmjenama Krivičnog zakona koje je prošle godine nametnuo Kristijan Šmit

No iz RS odgovaraju da ih ni Ustavni sud ni “građanin Schmidt” ne interesuju. Za paradu je izdvojeno tri puta više novca nego prošle godine. Oko jedan i pol milion maraka.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare