Detalji sjednice Skupštine Kantona Sarajevo

Vijesti 22. mar 202119:19 > 19:20 2 komentara

Kako pomoći privredi raspravljala je danas Skupština Kantona Sarajevo. Nakon cjelodnevne burne sjednice usvojene su izmjene i dopune Zakona kojima se ublažavaju ekonomske posljedice korona virusa. Na dnevnom redu bio je i prijedlog DF-a da se uz ugostiteljske objete privremeno zatvore i kladionice.

Korona zakon ponovo pred skupštinskim zastupnicima. Kako zbrinuti više od 6 hiljada uposlenika ugostiteljskih objekata kojima je Vlada direktno zabranila rad. Postoji plan, no ključno je da ugostitelji koji se budu prijavili za pomoć moraju biti registrovani i poslovati u okviru zakona.

“Vlada je izmjenom Zakona definisala i da se na prijedlog Ministarstva privrede može odobriti isplata pripadajućih poreza i doprinosa za minimalnu mjesečnu neto plaću na nivou Federacije BiH subjektima kojima svojom odlukom zabrane rad za period trajanja ove zabrane”, kaže Davor Čičić, ministar finansija KS.

Pojedini zastupnici zahtjijevali su da se ipak izmjenama Zakona posebno tretiraju radnici u zdravstvenom sektoru.

“Nisu to velika sredstva da se prihvati ovaj amandman da se svakom zdravstvenom radniku i nezdravstvenom radniku koji je bio u borbi s koronavirusom dodijeli jednokratna pomoć u visini od hiljadu KM”, poručuje Mahir Dević, zastupnik SDA.

No, brojna pitanja, tvrde zastupnici, ostala su neodgovorena. A pojedini upozoravaju kako se posljedice koje se već osjećaju u Kantonu Sarajevo mogu odraziti na ostatak države.

“Meni je jasno da izdvajamo 21 milion maraka pomoći za privredu, ali vjerujem da sigurno nećemo sve to potrošiti sada odmah na ugostitelje koje smo zatvorili narednih 14 dana. Mene je zanimalo i postoji li procjena koliko će koštati sada ova mjera”, pita Igor Stojanović, zastupnik SDP-a.

“Ekonomska kriza nam sve više postaje socialna kriza i to trebaju imati u vidu svi oni koji smatraju da zdravstveno-ekonomski udar na Kantona Sarajevo kao centar FBiH neće imati dublje efekte i na više nivoe i ostaju po strani smatrajući kako ovo nije njihov problem”, dodaje Segmedina Srna, zastupnica SDP-a.

Jasno je da bez masovne vakcinacije, bilo kakve mjere dugoročno neće imati efekta, stoga i apeli iz zastupničkih klupa.

“Ne sumnjam u vaš ugled u SDA zastupniče Zahiragiću, ukoliko zaista želite partnerski djelovati u ime građana Kantona Sarajevo molim vas da izvršite pritisak na kolege iz vaše stranke da u što kraćem roku izvrše nabavku vakcina”, navodi Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke.

Zahiragić pak odgovara kritikom na račun Vlade Edina Forte, kazavši kako su i oni ranije obećavali vakcine, a nisu nabavili. No, pojedini zastupnici ipak imaju povjerenja u aktuelnu Vladu kada je riječ o saniranju posljedica pandemije.

“Imate težak zadatak da sačuvate ekonomiju koja već skoro pa ne proizvodi novu vrijednost, nemate punjenja budžeta onako kako bi trebalo a morate imati dovoljno novca za njihovo normalno funkcionisanje i pri tome obezbijediti dovoljno novca za zdravstveni sistem”, kaže Elmedin Konaković, zastupnik NiP-a.

Prijedlog DF-a da se zabrani i rad kladionica, kao izvora zareze, također je izazvao polemiku. Pomoći radnicima ili ne?

“Jer je apsolutno nemoralno da se kladionicama pomaže na bilo koji način, radnici nisu uistinu krivi ali ukoliko idemo na jednu vrstu zatvaranja neka to bude na 15 dana i neka uzmu godišnji odmor”, poručuje Zvonko Marić, zastupnik SBB-a.

Uz kritike višim nivoima vlasti, pojedini su problematizirali i činjenicu da je Vlada Federacije izbjegla proglasiti stanje prirodne nesreće, čime bi bilo jednostavnije reagovati kada je riječ o pomoći ugorženim kategorijama.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare